Stipendier och priser / 161019

Skånska musikprofiler får Skapstipendier

skap-stipendiater_skane_foto_annelie_johnsson


Stipendiaterna Peter Tegnér, Ayla Shatz och Maggi Olin. Foto: Annelie Johnsson

Tre framträdande profiler på den skånska musikscenen tog på måndag kväll tog emot stipendier från Skap. På ett fullsatt Grand Öl och Mat fick artisterna och kompositörerna Ayla Shatz, Maggi Olin, och Peter Tegnér under måndagskvällen ta emot sina utmärkelser.

Varje år delar Skap ut ett trettiotal priser och stipendier för att lyfta fram kompositörerna och textförfattarna bakom svensk musik. Bland de som får ta emot av Skaps stipendier finns kompositörer och textförfattare inom olika genrer, alltifrån electropop via musikal till jazz. Stipendierna delades ut på måndag kvällen och pris- och stipendiesumman är 40 000 kronor.

– Skåne är en musikaliskt mycket livaktig region och när jag ser dessa stipendiater blir jag inte bara glad utan också stolt över vad svenska musikskapare åstadkommer år efter år,  säger Skaps ordförande Alfons Karabuda.

– Det känns fantastisk, vilken ära! Det här är en värmande bekräftelse på att min musik och mina texter når ut. Efter en tids skrivkramp så ger det här mig massa pepp och energi att fortsätta skriva och producera musik! Tack, från hela mitt hjärta, säger Ayla Shatz.

Ayla Shatz är en independent musikproducent, sångerska, låtskrivare och artist baserad i Malmö. Ayla Shatz började producera musik och spela in när hon var sexton år i hennes mammas hemmastudio. Sedan dess har hon fortsatt producera och släppte sitt debutalbum i början av 2015, där alla beats, texter och låtar är producerade och mixade av Ayla Shatz. 
Juryns motivering: I ordets rätta bemärkelse en urban låtskrivare och artist. Genom att nyfiket plocka inspiration i allt från jazz till cumbia, skapar hon med med örat mot samtiden sin egen svängiga värld.

Maggi Olin är jazzpianist, kompositör och arrangör. Hon har gett ut ett femtontal skivor i eget namn och med egen musik. Hon har verkat i många internationella sammanhang och har spelat in skivor med ett stort antal musiker i olika sammanhang genom åren.
Juryns motivering: En mångfacetterad, öppensinnad och orädd kompositör och arrangör. Hon är dessutom en förgrundsfigur inom svensk jazz; som bandledare, pianist, och pedagog.

Peter Tegnér har släppt sex egna album och har medverkat på ett flertal album inom ramen för olika projekt. Hans senaste album ”Music For Dreamers”  var ett sologitarralbum som släpptes 2013. Albumet fick lysande mottagande ifrån både kritiker och publik. Peter är också producent och en av drivande krafterna bakom festivalen Goodnight Sun som äger rum varje år i Malmö.
Juryns motivering: En driven kompositör, entreprenör och konsertarrangör som gör det han själv kallar sagoboksmusik för vuxna. Där målar han drömska ljudlandskap med gitarren som pensel och tar lyssnaren med på utflykter i fantasin. 

Läs om höstens tidigare stipendieutdelning här >>