Stipendier och priser / 161013

Tallest man on Earth, Maja Francis och Ulf Stureson får årets första Skapstipendier

stipwebb

Årets första Skapstipendiater från vänster: Daniel Karlsson, Emma Sandanam, Mikael ”Nord” Andersson, Ulf Stureson, Lisa Desmond, Jens Duvsjö, Maja Francis. Foto: Anna Rut Fridholm
 

Onsdag 12 oktober tog nio kompositörer och textförfattare emot stipendier från Skap – Sveriges kompositörer och textförfattare. Bland dem fanns musikskaparna Kristian Matsson (Tallest Man On Earth), Maja Francis och Ulf Stureson.

Varje år delar Skap ut ett trettiotal priser och stipendier för att lyfta fram kompositörerna och textförfattarna bakom svensk musik. Bland de som fick ta emot av Skaps stipendier finns kompositörer och textförfattare inom olika genrer, alltifrån electropop via musikal till jazz. Stipendierna delades ut på onsdagskvällen och pris- och stipendiesumman är 40 000 kronor.

– Det som skiljer Skaps priser och stipendier från många andra i branschen är att de inte bara utgår från kommersiella framgångar utan sätter ljuset på kvalitet, och är ett erkännande och tecken på uppskattning från andra kollegor. Det gör att de handlar om så mycket mer än prissumman, säger Skaps ordförande Alfons Karabuda. När jag ser dagens stipendiater blir jag inte bara glad utan också stolt över vad svenska musikskapare åstadkommer år efter år, säger han.

– Det här stipendiet kom i så rätt tid, för mig är det världens största tecken på att fortsätta skapa, säger Maja Francis.

De kompositörer och textförfattare som tilldelas Skapstipendium är:

Mikael ”Nord” Andersson
Peter Danemo
Lisa Desmond
Jens Duvsjö (Duvchi)
Maja Francis
Mette Herlitz och Emma Sandanam
Daniel Karlsson
Kristian Matsson (Tallest Man On Earth)
Ulf Stureson

Skaps alla stipendier och priser >>