Upphovsrätt / 160830

Var går gränsen för den ideella rätten?

skarmavbild_2016-08-30_kl


Foto: Skärmdump Sveriges Radio

Idag har vi fått ta del av nyheten att Eva Dahlgren​s låt UNG&STOLT i en nyinspelad version används i sammanhang som hon anser oförenliga med textens budskap och hennes syn på världen. Hennes låt användes i samband med SD-ledaren Jimmie Åkessons tal i Sölvesborg under den gångna helgen. Men hur ligger det egentligen till när något sådant här händer? Har man som upphovsperson några lagliga rättigheter att bestämma hur och i vilka sammanhang ens verk ska användas?

Svaret är ja. Att använda musik i till exempel politiska eller religiösa sammanhang utan tillstånd från upphovspersonen är oftast ett intrång i upphovsrätten. Som upphovsperson har du en långtgående rätt att bestämma i vilka sammanhang din musik ska figurera. Upphovsrätten ger upphovspersonen rätt att förhindra användning av verk i sammanhang eller på ett sätt som ”kränker dennes goda namn”, och kontroversiella politiska och religiösa sammanhang är typiska exempel där risken för kränkning är stor. Därför krävs som regel i sådana fall att ett särskilt tillstånd från upphovspersonen.

Har du fler frågor om det här mejla gärna Skaps jurist: jakob.hvistendahl@skap.se.