Upphovsrätt / 160531

Debattartikel: Damberg, låt oss få betalt för vårt jobb

damberg770

”Varför vill du stödja internationella bolag på bekostnad av det svenska musikundret?”

Den frågan ställer 11 upphovspersoner och artister i ett öppet brev till Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Bakgrunden är en skrivelse Mikael Damberg tillsammans med ett antal ministrar i England, Tjeckien, Polen, Luxemburg, Finland, Danmark, Bulgarien och Baltikum skickat till EU-kommissionär Andrus Ansip, ansvarig för pågående upphovsrättsreform i EU. I skrivelsen framhåller Damberg m fl. vikten av att inte utsätta digitala plattformar för ytterligare reglering. Detta innebär att vissa tjänster/plattformar kan fortsätta utnyttja upphovsrättens safe harbour-princip för att skapa värde som inte återförs till rättighetshavarna. Förutom att upphovspersonerna direkt drabbas av detta blir också konkurrensen mellan de digitala tjänsterna skev.

Debattartikeln är undertecknad av:
Benny Andersson
Adam Baptiste
Ana Diaz
Jörgen Elofsson
Carl Falk
Alfons Karabuda
Maria Marcus
Petra Marklund
Lina Nyberg
Georg Riedel
Lena Willemark

Läs debattartikeln här >>

Läs de ansvariga ministrarnas svar här >>

Läs slutrepliken här >>