Stipendier och priser / 151209

Skap prisade kompositörer och textförfattare i decembermörkret

jul_stipendiater770

Måndag 7 december delade Skap – Sveriges kompositörer och textförfattare ut årets sista stipendier.


Henrik Linder, Niko Röhlcke, Sarah Riedel, Janne Bark, Petra Marklund, Isabel Sandblom, Jonah Nilsson, Pernilla Österberg, Annika Norlin, Alice Gernandt. Foto: Anna Rut Fridholm.

Bland stipendiemottagarna fanns kompositörer och textförfattare inom olika genrer, alltifrån reggae/dancehall via teatermusik till jazz. Stipendierna delades ut vid en ceremoni i Stockholm på måndagskvällen.

MOTTAGARE AV SkapSTIPENDIUM

Sarah Riedel
Motivering: En poetisk och mångfacetterad låtskrivare som med sin jazzdoftande pop bemästrat konsten att både förvalta och förnya den svenska musikskatten.

Pernilla Österberg
Motivering: En skygg men högproduktiv mästare på instrumentalmusikens bana.  En kompositör av bakgrundsmusik som aldrig står i bakgrunden.

Dirty Loops (Aaron Mellergårdh, Jonah Nilsson, Henrik Linder)
Motivering: En grupp i ordets rätta bemärkelse som inför en världspublik nått ut med sin explosiva ekvilibrism som präglar såväl utförande som komposition.

Petra Marklund
Motivering: Hon har gjort den till synes snåriga resan från nattklubbsgolven, via skansens allsång, till eftertänksam och vemodig musik på svenska. Alltid med samma dansanta styrka och lätthet.  

Isabel Sandblom (Syster Sol)
Motivering: Med texten och musikens kraft har hon överbryggat klyftan mellan Karibien och det kalla Sverige. Hon kan utan tvekan titulera sig landets reggaedrottning.

Niko Röhlcke
Motivering: Från Weeping Willows till Dramaten och vita duken, en romantiker som med stora men smakfulla gester skapar musik som förmedlar och förstärker våra innersta känslor.

Alice Gernandt (Ace Wilder)
Motivering: Hon har dansat sig in i folkets vardagsrum och hjärtan. Men bakom den kaxiga artisten döljer sig en blyg med orädd kreatör som vi nu vill hylla!

Janne Bark
Motivering: En lyhörd och följsam rockhantverkare vars gitarr och röst har stöttat några av våra största rockhjältar. Idag prisar vi honom för hans
lika passionerade låtskrivargärning.

MOTTAGARE AV Skaps STIPENDIUM TILL EJNAR WESTLINGS MINNE

Lars Nordlander
Motivering: Vår pristagare är en synnerligen väl verserad, lekfull och klok man vars penna diktat träffsäkra och odödliga texter som sjungits in av några av landets starkast lysande stjärnor.

MOTTAGARE AV Skaps STIPENDIUM TILL SVEN PADDOCKS MINNE

Annika Norlin
Motivering: En tvåspråkig ordkonstnär som under ett decennium befäst sin plats som en av vår tids främsta textförfattare. Orädd, personlig och med enorm närvaro i såväl text som musik.

Pris- och stipendiesumman är 40 000 kronor. Varje år delar Skap i olika sammanhang ut ett trettiotal priser och stipendier för att lyfta fram kompositörerna och textförfattarna bakom svensk musik.

Tidigare mottagare under året:
Stefan Nilsson tilldelas stipendium ur Fred Winters minnesfond 2015 >>
Karl Gerhard-stipendiet till Rikard Wolff >>
Seinabo Sey fick Skaps jubileumspris på musikskaparkalaset i Stockholm >>
Skap firade musikskapare i Göteborg >>
Prisregn när Skap firar Sveriges musikskapare >>
Sousou & Maher Cissoko och Christel Nilsson Ringdahl prisas av Skap >>
Olrogstipendiet 2015 till Marie Länne Persson >>
Ted Gärdestadstipendiet till Modiggård och Nestor >>

Alla Skaps stipendie- och prismottagare >>