Stipendier och priser / 151126

Stefan Nilsson tilldelas stipendium ur Fred Winters minnesfond 2015

Stefan Nilsson Skaps stipendium ur Fred Winters minnesfond 2015

Kompositören och pianisten Stefan Nilsson tilldelas stipendium ur Fred Winters minnesfond 2015.

Stefan Nilsson, född 1955 i Kukasjärvi, är en av Sveriges stora kompositörer för film och tv. Sedan debuten med Sally och friheten 1981 har Nilsson komponerat musiken till ett femtiotal filmer, tv-serier och dokumentärer. 1998 belönades han med en Guldbagge för sina kreativa insatser inom svensk film.

Stefan Nilsson mottog stipendiet av Skaps ordförande Alfons Karabuda i Skaps lokaler i Stockholm den 24 november.

Motivering: En genrevägrande kompositör och musiker som skapat några av vår tids mest minnesvärda signaturer och melodier. I över tre decennier har han komponerat musik som har tagit sin självklara plats i folkets medvetande, långt efter att eftertexterna rullat förbi.

Varje år delar Skap – Sveriges kompositörer och textförfattare ut ett trettiotal priser och stipendier till svenska kompositörer och textförfattare. Stipendiet ur Fred Winters minnesfond är ett av dem. Fred Winter debuterade 1908 och var till sin död 1945 verksam som schlager-, revy- och filmkompositör med melodier som ”Det ordnar sig alltid”, ”Härligt härligt men farligt farligt” och ”Om du vill ha’na” i repertoaren. Fred Winter var Skaps förste ordförande.

Foto: Anna Rut Fridholm