Utbildning / 151108

Lyckade låtskrivarworkshops på kulturskolorna

magnus_marit

Under hösten besöker Marit Bergman, Thomas G:son, Anderz Wrethov och Magnus Funemyr kulturskolorna i Malmö, Göteborg, Stockholm, Norrköping och Växjö. Syftet är att inspirera och ge verktyg till mer musikskapande i Kulturskolan.

Projektet har nått fram till sin slutfas – igår besökte man Malmö, i nästa vecka Växjö. Därefter ska man samla ihop erfarenheterna från besöken vid kulturskolorna och bearbeta dem till ett inspirationsmaterial som i vår kommer att landa på kulturskolorna runtom i landet.

– Vi har knutit kontakter och fått en inblick i kulturskolans musikskapande verksamhet. Samtidigt hoppas och tror vi att vi har kunnat inspirera lärarna till att fortsätta det arbete de redan bedriver. Nu ska vi utvärdera dessa träffar för att se hur vi kan göra mest nytta, säger Skaps projektledare Magnus Funemyr.


Magnus Funemyr och Marit Bergman på workshopen på Kulturskolan Hammarby Sjöstad i Stockholm. 
Foto: Kjell Holmstrand.

– Det känns helt självklart att vi nu följer upp den våg av kreativitet och låtskrivande som hållit i sig de senaste åren. Det mest fantastiska är ju förstås om vi här i Sverige kan fortsätta att skapa världshits, men det är också så att de verktyg som används i låtskrivande kan användas i många andra kreativa situationer, och att skriva låtar tillsammans är minst lika bra social träning som fotboll eller andra lagsporter. Låtskrivande är ett eget språk som man vill ge så många som möjligt tillgång till, säger Marit Bergman om projektet.

Projektet har tagits emot med stort intresse på kulturskolorna, där pedagoger och elever deltagit i workshoparna i varje kommun. Också media har uppmärksammat initiativet. Sveriges Radio och Folkbladet besökte workshoparna i Norrköping och Göteborg. 

Se SVT-inslag från Växjö här >>
Hör SR-inslaget från workshopen i Göteborg här >>
Läs artikeln i Folkbladet inför workshopen i Norrköping här >>