Utbildning / 151026

Nu ska det skapas mer musik i Kulturskolan!

marit_gson

Svensk musik och svenska musikskapare toppar listorna världen över. Hur ser vi till att det fortsätter att vara så och hur ökar vi mångfalden i det svenska musikundrets framtid? Det ska fem kulturskolor runt om i Sverige ta reda på tillsammans med låtskrivarna Thomas G:son, Anderz Wrethov och Marit Bergman.

Just nu är Skaps projektledare Magnus Funemyr på turné med Marit Bergman, Thomas G:son och Anderz Wrethov på Kulturskolorna i Norrköping, Stockholm, Göteborg, Malmö och Växjö för att inspirera till att ta fram metodik och verktyg för att möjliggöra för fler elever att lära sig skapa musik. Det är Kulturskolerådet och Skap, Sveriges kompositörer och textförfattare, som under 2015 och 2016 tar fram ett helt nytt utbildnings- och inspirationspaket för Kulturskolan. Syftet är att ge barn och unga större möjlighet att inte bara spela utan också skapa musik.  

– Det pågår en demokratiseringsprocess i musikvärlden. Möjligheterna att skapa och distribuera musik har öppnats för många fler människor än tidigare och det ska bli spännande att se hur detta påverkar framtidens musik, säger Magnus Funemyr, Skaps projektledare.

Kulturskolans pedagoger erbjuds fortbildning och workshops där unga upphovspersoner möter varandra och utvecklas tillsammans med erfarna låtskrivare och producenter.

– Det känns helt självklart att vi nu följer upp den våg av kreativitet och låtskrivande som hållit i sig de senaste åren. Det mest fantastiska är ju förstås om vi här i Sverige kan fortsätta att skapa världshits, men det är också så att de verktyg som används i låtskrivande kan användas i många andra kreativa situationer, och att skriva låtar tillsammans är minst lika bra social träning som fotboll eller andra lagsporter. Låtskrivande är ett eget språk som man vill ge så många som möjligt tillgång till, säger Marit Bergman.

   

Marit Bergman ska tillsammans med Anderz Wrethov, Thomas G:son och Kulturskolans pedagoger och elever ta fram verktyg och metodik för att skapa musik. Foto Marit Bergman: Fredrik Skogkvist. Foto Anderz Wrethov/Thomas G:son: pressfoto med tillstånd.

Ett mål med att hjälpa fler att börja skapa musik är att också öka mångfalden i det svenska musikundrets framtid. Kulturskolerådet och Skap vill till exempel se fler tjejer som skriver och producerar musik, och en stark återväxt inom alla genrer. Mer musik av fler musikskapare, helt enkelt.