Medlem / 151013

Skapprofilen: Stiko Per Larsson

Vandrar för fattiga barn

Nio år i rad har artisten och låtskrivaren Stiko Per Larsson genomfört sin vandringsturné. Sedan 2012 har han samtidigt samlat in pengar till förmån för SOS Barnbyar. 

”Jag vill få fram ett humanistiskt budskap. Samtidigt är det ett fantastiskt sätt att resa. Man växer som människa och kommer till nya ställen som är helt omöjligt att se om man åker med en turnébuss”, säger 37-åringen. 

I somras gick han 100 mil till fots. På 43 dagar gav han 44 gratiskonserter, där besökarna istället för inträde kunde lägga pengar i en hatt eller föra över pengar via sms. 

”Det enda jag behöver är husrum och lite god mat”, säger Stiko Per. 

Att ströva långa sträckor varje sommar började Leksandsbon med redan 2007. 

”I början var det för att gå i mina förfäders fotspår. Det finns en ”connection” mellan Dalarna och Stockholm, eftersom det förr i tiden var vanligt att man gick från Dalarna ner till Stockholm för att söka jobb. Väldigt imponerande! Jag var nyfiken på om jag skulle klara av det.”

MED GITARREN PÅ RYGGEN vandrade han några mil varje dag och knackade på hos folk och frågade om han kunde få mat och tak över huvudet mot att han spelade några låtar. Med tiden spreds ryktet om Stiko Pers originella turné, och allt fler började dyka upp. 2012 började han fundera på om han inte kunde sprida ett humanistiskt budskap samtidigt som han spelade. 

”Dagens samhälle påminner mycket om Sverige för 100 år sedan, men då var det svenskar som var fattiga och svalt. 1,2 miljoner fick lämna Sverige för att åka till Amerika.” 

Tankegångarna ledde till att han tog kontakt med SOS Barnbyar för att samla in pengar. Första året drog han in in 80 000 kronor. Nästa år gick det ännu bättre, då samlade han in 142 000 kronor. I fjol räknade han in över 200 000 kronor, och efter att årets turné var över hade närmare en kvarts miljon skänkts till SOS Barnbyar. Hittills har insamlingarna under fyra år gett närmare 700 000 kronor. 

Årets rutt startade i Göteborg den 2 maj och avslutades 43 dagar senare på hemmaplan i Leksand. I snitt avverkas tre mil om dagen på cirka fem timmar. 

”Det finns otroligt mycket att se om man tar sig fram till fots. Sen träffar man så många trevliga människor på vägen. Jag har funderat på att göra en traditionell turné, men samtidigt är det skönt att ha sitt lilla hörn.” 

ALLA SPELNINGAR ÄR inte solo, andra artister dyker då och då upp längs vägen. Bland annat har Moneybrother gästat, liksom Millencolins sångare Nikola Sarcevic. Kravet var bara att de skulle vandra med honom en dag eller två. 

”Nikola hängde med mig 30 mil.  Det var skitkul!” 

En annan idé som börjat bli en tradition är ”Idold – att tolka en tolkning”. Där gör Stiko Per covers på låtar i tv-programmet Idol, som han senare samma kväll lägger upp på Youtube. 

”Det är ett sidoprojekt som jag började med förra hösten. Jag är ju hemma mycket nu, när jag har familj. Då är det tv-soffan som gäller. Så där satt vi och tittade på Idol och jag klagade väl lite på deltagarnas coverversioner. Då sa ungarna ”Gör det bättre själv då”. Så då gjorde jag det”, säger han och skrattar. 

Uppmärksamheten för projektet har vuxit stadigt, och blev viralt i slutet av oktober, när Expressen lade upp ett klipp på sin sajt. 

”Det är roligt, även om det inte är på blodigt allvar. Fast det är utvecklande för mig som är van vid mina egna låtar.”

Du har inga planer på att släppa ett album med dina covers? 

”Nej, det vore nog att dra det lite för långt. Kanske kan det bli nåt digitalt på Spotify.” 

Eller kanske en bonusplatta på nästa riktiga album? 

”Ingen dum idé. Vi får se!”

TEXT: JANNE HALLMAN FOTO: DANIEL ERIKSSON