Stipendier och priser / 150915

Sousou & Maher Cissoko och Christel Nilsson Ringdahl prisas av Skap

På måndagen prisade Skap, Sveriges kompositörer och textförfattare, musikskaparna Sousou & Maher Cissoko och Christel Nilsson Ringdahl vid en stipendieutdelning i Malmö.  

– Vi är fantastiskt glada, det kom i helt rätt tid! Tack vare Skapstipendiet kommer vi kunna fortsätta att utveckla vårt kulturcenter i Senegal. Det vi vill ska fungera som en plattform för kulturella utbyten mellan Sverige och Senegal där vi och andra artister och konstnärer kan mötas och skapa, säger Sousou och Maher Cissoko.  

Sousou är uppvuxen i Skåne och sökte sig till Västafrika för att lära sig spela stränginstrumentet kora. Koran förde henne samman med Maher och nu är de – båda musikskapare, sångare och koraspelare – en duo med resan som mål och musikaliska och mänskliga möten som drivkraft.  

– Jag är väldigt glad för det här stipendiet. Det är dessutom extra roligt att Skap uppmärksammar just mitt mångåriga arbete och musikskapande med Kulturcentrum Skåne eftersom det innefattar många dimensioner där mångfald, jämställdhet och demokratifrågor alltid har en central plats i de pedagogiska och konstnärliga processerna och uttrycken. För mig är det ett spännande och angeläget uppdrag att tillsammans med mina kolleger och de unga människor som går Kulturcentrum Skånes utbildning skapa musik, konst och kultur som tar en självklar plats i samhällets kulturliv, säger Christel Nilsson Ringdahl.  

Christel Nilsson Ringdahl är musikskapare, pianist, sångare och musiklärare. Tillsammans med några kolleger har hon startat en treårig eftergymnasial kulturutbildning för unga människor med funktionsnedsättningar vid Kulturcentrum Skåne – den enda av sitt slag i Sverige.  

Motivering SouSou & Maher Cissoko:
En duo som skapar världsmusik i ordets rätta bemärkelse – känslosam och intim, men alltid med ett ofrånkomligt sväng. De gör musik som tar oss till nya platser och som gör vår komplexa värld större samtidigt som den minskar avstånden mellan människor.  

Motivering Christel Nilsson Ringdahl:  
En musikskapare som inte bara har bemästrat hantverket att skriva låtar, utan också besitter en pedagogisk fingertoppskänsla. Med insikten om musikens helande kraft utbildar och inspirerar hon mängder av unga människor.  

Stipendierna är på 40 000 kronor och överlämnades av Skaps ordförande Alfons Karabuda vid Skaps höstträff och musikaliska manifestation i Malmö måndag 14 september.

Skapstipendiaterna Maher & Sousou Cissoko och Christel Nilsson Ringdahl. Foto: Guido Hildebrand och Thomas Ringdahl.