Upphovsrätt / 150807

Får jag lov? Ny guide om musik och politik från Musikförläggarna

Får jag lov?

I samband med Almedalsveckan i juli släppte Musikförläggarna en guide om vad som gäller vid musikanvändning i politiska kampanjer.

Guiden, som fick ett positivt mottagande, är en lättillgänglig handledning där Johanna och Klara Söderberg, First Aid Kit, medverkar i tecknaren Magnus Bards illustrationer.


Illustration: Magnus Bard.

– Självklart ska man fråga om lov innan man drar nytta av någon annans arbete. Det kan ju hända att musikskaparen inte vill förknippas med vissa politiska åsikter. Vilket man i så fall ska respektera, säger Johan Malmberg, kommunikationsansvarig på Musikförläggarna.

Den ideella rätten inom upphovsrätten, att själv få bestämma i vilka sammanhang din musik får användas, är central för alla musikskapare och värnandet av den och andra konstnärliga rättigheter är ett av Skaps huvuduppdrag.

– Som upphovsperson har man rätt till sitt eget ord och sitt eget uttryck. Det handlar om yttrandefrihet och om rätten att slippa få sitt eget ord förvanskat i politiska sammanhang. Jag ska som upphovsperson slippa att bli förknippad med politiska åsikter som jag själv inte står för, sa Skaps ordförande Alfons Karabuda i en intervju i P1-morgon under valrörelsen förra året.