Stipendier och priser / 150605

Ted Gärdestadstipendiet till Modiggård och Nestor

nestorwebb

Årets Ted Gärdestadstipendiater är Therese Nestor och Adrian Modiggård. Ted Gärdestadstipendiet syftar till att stödja och uppmuntra unga kompositörer och artister.

– Det är en stor ära att få ta emot ett stipendium i Ted Gärdestads namn. Jag älskar många av hans låtar, De ligger nära hjärtat och inte alls långt från den musik jag själv tycker om och skriver. Jag anar att vi har lika influenser, då tänker jag framförallt den musik som låg i framkant på 60-70 talet, Alltså spela instrumenten för hand. Eftersom jag länge gått osignad i denna elektroniska tidsålder gör stipendiet att jag får bättre möjlighet att fortsätta spela in i studion så att alla kan höra min musik, säger Adrian Modiggård.

  

– Jag känner mig otroligt hedrad och tacksam. Jag har vuxit upp med Teds musik och därför känns det extra fint att få ett stipendium som utdelas till minne av just honom, säger Therese Nestor.

Therese Nestor, född 1992, är låtskrivare och artist från Kalmar. Therese studerar på Nordiska folkhögskolan i Kungälv och har nyligen släppt sin första singel, ”Måla på min hud”.

Motivering: Med ett moget, tidlöst anslag och tänkvärda texter skapar denna vispopkonstnär sånger som får oss att längta efter mer.

Adrian Modiggård, född 1992, är låtskrivare, musiker och artist. Redan under studietiden på Södra Latins musikprogram fick han skivkontrakt. Han har nyligen släppt singeln ”I alla regnbågens färger”.

Motivering: En traditionsbärare som lyckas med konststycket att leverera musik som vi känner igen, men som ändå känns helt ny.

Stipendiaterna tar emot sina stipendier på Nationaldagen den 6 juni på Kulturhuset Spira i Jönköping i samband med konserten Låt kärleken slå rot.
Mer information här >>

Ted Gärdestads minnesfond är grundad av Kenneth Gärdestad och Janne Schaffer och stipendiet administreras av Skap. Stipendiesumman är 40 000 kr. Ted Gärdestad var medlem i Skap och mottog Skapstipendium 1975.