Stipendier och priser / 150530

KaRAMELodiktstipendiet 2015 till Niklas Strömstedt

niklaswebb

Årets KaRAMELodiktstipendiat är låtskrivaren, musikern och sångaren Niklas Strömstedt. ”För att han – med spjuveraktig nyfikenhet och med hantverkarens gedigna känslighet delar med sig av sin mångsidighet”, skriver juryn bland annat i sin motivering.

– Det här är den finaste utmärkelse man kan få på musikens område. Jag har alltid i smyg, och på avstånd, varit avundsjuk på dem som fått det, sade Niklas Strömstedt.

Niklas Strömstedt tog redan som nioåring sitt första steg ut i offentligheten i ett avsnitt av julkalendern Teskedsgumman 1967. Den musikaliska banan inledde han under tidigt 1980-tal, bland annat som musiker bakom Ulf Lundell både på skiva och på turné.

Tillsammans med Lasse Lindbom och Janne Bark, under namnet Triad, fick Strömstedt 1987 en stor julhit med ”Tänd ett ljus”. I tät följd under 1990-talets inledande år följde Svensktopp-ettan ”Om”, turnén Rocktåget och vinst i Melodifestivalen med ”I morgon är en annan dag”, som framfördes av Christer Björkman. I en ny trio-konstellation gav Niklas Strömstedt Sverige ytterligare en landsplåga med Sveriges officiella låt för Fotbolls-VM 1994, ”När vi gräver guld i USA”, tillsammans med Anders Glenmark och Orup.

På senare år har Niklas Strömstedt erhållit stor uppskattning som tv-programledare med ”Tack för musiken!”

Niklas Strömstedt tog idag emot KaRAMELodiktstipendiet under en traditionsenlig avtäckningsceremoni på Långholmen i Stockholm.

Juryns motivering: KaRAMELodiktpriset 2015 till Niklas Strömstedt: För att han – med spjuveraktig nyfikenhet och med hantverkarens gedigna känslighet delar med sig av sin mångsidighet; Som musikant, låtskrivare, popsnickrare, gitarrist, programledare och inte minst som översättare (Oh Mama Mia!!!). Han tänder ljus, gräver guld, åker På spåret rätt in i folkets själ. Tack för Musiken!

Anders Lundquist, Niklas Strömstedt och Lotta Ramel. Foto: Kjell Holmstrand.

OM KARAMELODIKTSTIPENDIET
KaRAMELodiktstipendiet ges en förnyare av det svenska språket eller för framstående gärningar inom musiken. KaRAMELodiktstipendiet delas ut av Povel Ramel-sällskapet, Sällskapet Stallbröderna och Skap – Sveriges kompositörer och textförfattare.

Stipendiet, som instiftades av Povel Ramel 1982 i samband med att han fyllde 60 år, består av en stor strut karameller och en summa pengar som gör mottagaren ”ekonomiskt oberoende resten av dagen”. Utdelningen sker i år för 33:e gången.

I juryn sitter Tomas Alfredson, Lotta Bromé, Claes af Geijerstam, Lotta Ramel, Pernilla Skifs och Torgny Söderberg.

Se fler bilder från utdelningen här >>