Evenemang / 150307

Music Freedom Day: Nordens fristadsmusiker samlades i Harstad

MFD15

Den 3 mars firades Music Freedom Day över hela världen. I norska Harstad, som är Nordens första fristad för musiker och musikskapare, blev musik- och yttrandefrihetsmanifestationen extra stor i år.

De svenska städer som idag har musikskapare som gäster inom fristadsprogrammet är Malmö och Göteborg. Till Malmö kom i oktober förra året egyptiske Ramy Essam, som medlemsbrevet berättade om nyligen. I Göteborg finns sedan 2013 Khaled Harara, palestinsk rappare som tagits emot inom ramen för författarprogrammet på grund av sina texter.

Båda fanns på plats i Harstad för att tillsammans med Harstads fristadsmusiker, Abazar Hamid från Sudan, och fristadsmusikern Sina från Iran, nu i norska Orkanger, fira Music Freedom Day och delta i den musik- och yttrandefrihetskonferens som Safemuse, de nordiska musikskaparfristädernas samarbetsorganisation, arrangerade med anledning av dagen.

Skaps ordförande Alfons Karabuda deltog som talare i konferensen:

– Jag fick möjlighet att berätta om Skaps syn på fristadssamarbetet, hur vi som musikskaparorganisation bidrar till det och framförallt ta del av Ramys, Khaleds, Sinas och Abazars respektive situationer. Jag är både stolt och glad över att Skap bidragit till att dessa musikskapare genom fristadsprogrammet kan fortsätta sitt demokratiarbete från en tryggare plats.

Läs mer om Music Freedom Day Harstad >>
Se fler bilder från Music Freedom Day Harstad på Skaps Facebook-sida >>

Khaled Harara, Palestina, och Abazar Hamid, Sudan, delade med sig av sina erfarenheter som förföljda musikskapare. Foto: Kjell Holmstrand.