Påverkansarbete / 150116

Skapelsen förebild i arbetet att synliggöra kvinnor

Skapelsen

Skapelsen fortsätter att väcka uppmärksamhet. Podcasten Skaparna lyftes strax före jul av Dagens Nyheter som en av nätets bästa och nu pekar fler och fler på Skapelsen som en förebild i jämställdhetsarbetet i samhället.

Igår tog Dagens Nyheter upp att andelen kvinnor som namnges i historieböcker bara är 13 procent, vilket startade en diskussion i medierna om jämställdheten i svenska läromedel. SVT följde upp Dagens Nyheters artikel och påpekade att kulturvärlden går före i arbetet. Som god förebild lyfte SVT Skaps satsning Skapelsen.

I dagens Gotlänningen/Hela Gotland tar ledaren upp problemet och lyfter även de Skaps arbete som god förebild:

”Förra året tog Skap, Sveriges kompositörer och textförfattare, initiativet att skriva om musikhistorien och förändra en mansdominerad bransch under namnet Skapelsen. Här lyftes kvinnliga artister och kompositörer fram på olika sätt, genom bland annat en sajt, en podcast och en hashtag i sociala medier. Vi andra kan ju ägna oss åt att motverka osynliggörandet av kvinnor i vår direkta omgivning.”

LÄS MER
Dagens Nyheter: ”Kvinnorna saknas i skolans historieböcker” >>
SVT: ”Liten andel kvinnor i läroböcker” >>
Gotlänningen/Hela Gotland: ”Alla de osynliga kvinnorna” >>