Medlem / 150101

Hemma hos: Julia Spada

Efter flera samarbeten med några av svensk hip-hops frontfigurer satsar Julia Spada nu på egna bandet Breakup. Men hur ser artistlivet ut när rampljuset är släckt?

”Det viktiga i mitt yrke är att något blir gjort, det spelar ingen roll när det blir gjort”, säger hon.

Fredag i februari. Väckarklockan ringer 09.00. Hon låter snooze-knappen gå varm. Julia Spada lämnar inte sängen än på ett par timmar. Arbetsdagen startar inte heller i ett rasande tempo. När frukosten är avklarad väntar de vanliga administrativa rutinerna, som att skicka fakturor och svara på mejl. De kombineras med avbrott på det mer personliga planet, som slösurfning och städning.

”Det tar ett tag för mig att komma igång, men när jag väl är igång och det känns rätt kan jag jobba hur länge som helst”, säger Julia Spada.

JULIA SPADA FÖDDES i Uppsala för snart 30 år sedan och växte upp utanför Knivsta, som på den tiden tillhörde Uppsala kommun. Under barndomsåren spelade hon fiol, utan något uttalat mål att syssla med musik. Drömmen om att bli artist fanns förvisso alltid där, men först vid 18 års ålder vågade Julia erkänna det för sig själv.

”Jag har alltid sjungit och skrivit musik, det är något med det som är självuppfyllande i sig, ett starkt behov”, säger Julia Spada.

ÅR 2007 GICK flyttlasset till Stockholm. Till en början varvades musiken med olika ströjobb. Genombrottet kom när Marko ”Mack Beats” Saez fick upp ögonen för henne. Det blev även Julias väg in på hiphop-scenen. Deras gemensamma ”Lägg dig ner” på Mack Beats debutalbum ”Centrum” från 2013 öppnade upp för fler samarbeten, som remixen av Linda Piras ”Knäpper mina fingrar”, som i sin tur följdes upp av Silvana Imams ”Jag är en fakking gee”.

”Mack Beats förstod hur man kunde använda min röst i hip-hopen och lät mig köra min grej. Jag gillar att arbeta med folk från hip-hop-scenen, de är som en familj.”

MEN JULIA HADE inga planer på att förbli en ”sidekick”. Efter en tid med flera samarbeten och features jobbar hon nu med egna bandet Breakup. Bandet består av Julia och producenten Ludvig Parment, som vanligtvis går under pseudonymen Saturday, Monday. För två år sedan arbetade de tillsammans på Saturday, Mondays singlar Headshake och the Ocean. Samarbetet har fortsatt. I januari 2015 släppte Breakup debutsingeln Bubble.

”Den handlar om oförmågan att sätta sig in i andra människors situation, både på ett personligt plan och ur ett samhällsperspektiv. Jag kan se i efterhand att den är väldigt inspirerad av Sverige 2014.”

NÄR DUON INTE arbetar hemifrån så hoppar de runt på olika musikstudior i Stockholm. Även Ludvigs Parments morfars hem i Danmark fungerar som arbetsplats.

”När jag arbetar ensam så mejlar jag texter eller musikstycken till andra artistkompisar för att få en andra åsikt. Det är viktigt att låta ett annat öga och öra titta och lyssna på det arbete man gör”, säger Julia.

Det mesta av arbetet med de egna texterna och musiken sköter Julia Spada på hemmaplan, i sin tvåa på Södermalm i Stockholm. På köksbordet står en laptop som är kopplad till en mick. Arbetet kan flyta på i flera timmar i sträck när förutsättningarna känns rätt.

”Arbetsinsatserna går i skov. Viktigast i mitt fall är att något blir gjort, inte när det blir gjort. Ibland blir det väldigt mycket skrivet, ibland ingenting. Många gånger är det någon annan som är beroende av att du ska leverera och då måste man leverera”, säger Julia Spada.

I VARDAGSRUMMET, CIRKA två meter från micken i köket, står en DJ-utrustning. Tillsammans med Ji Nilsson och konstnären Hanna Stenman utgör Julia Spada DJ-kollektiv DATE, som spelar på olika klubbar runt om i Stockholm. Det är återkommande uppdrag som bryter upp vardagen. Samtidigt fyller DJ-rollen en viktig funktion i en artists liv, enligt Julia.

”Jag lägger mycket tid på att leta ny musik till mina DJ-set. En viktig aspekt med DJ:andet är att man får lyssna mycket, man får en bra bild av vad som händer runt omkring en, vilken kontext man verkar i som musiker.”

NÄR KÖK OCH vardagsrum fungerar som ”kontor” blir det omöjligt att inte ta med sig jobbet hem.  Julia försöker ta mentala pauser från skrivandet. Hon promenerar på Söder, och när arbetsbördan varit stor under en längre period inför hon skrivförbud. Pauser är viktiga för det kreativa arbetet, understryker hon.

”Skrivförbud är viktiga för inspirationen. när jag inte får skriva så kommer alltid nya idéer till mig och det slutar ofta med att jag måste sätta mig ner och skriva av mig lite.”

TEXT: OLOV ÖSTLUND

Texten publicerades ursprungligen i Skapnytt 1/2015