Stipendier och priser / 141218

Louise Hoffsten prisas med Ejnar Westling-stipendium

Louise Hoffsten, foto: Anna Rut Fridholm

Kompositören och artisten Louise Hoffsten tilldelas stipendium ur Ejnar Westlings minnesfond. Det är det sista av ett trettiotal priser och stipendier som Skap – Sveriges kompositörer och textförfattare delat ut till svenska musikskapare under 2014.


Foto: Anna Rut Fridholm

– Det var med stor glädje jag fick beskedet att jag skulle få ta emot stipendium från Ejnar Westlings minnesfond. Det var timing kan man säga. Med nyss bruten handled så kom det stor glädje in i mitt liv. Jag är så tacksam!

Louise Hoffsten, född 1965 i Linköping, är välkänd bluesartist och dessutom filosofie hedersdoktor vid Linköpings universitet. Sedan debuten 1986 har hon släppt tjoget album och är flitigt förekommande på scener runt om i landet och tv-program som Stjärnorna på slottet, Körslaget och Melodifestivalen. Hoffsten är dessutom just nu aktuell med boken ”En näve grus” som släpps i februari 2015.

Louise Hoffsten mottog stipendiet i Skaps lokaler i Stockholm den 17 december.

Motivering
”Att kalla henne Sveriges bluesdrottning är inte nog. Under hennes karriär har hon i 25 år rört sig hemtamt i många genrer från blues, pop, rock, visa, melodifestivalen och tillbaka till bluesen igen. En nyfiken och ständigt utforskande artist och låtskrivare som med bluesen som ledstjärna styrt sin musikaliska skuta på våra nordiska hav med ett segel av låtar som alltid är lika ärliga och känslomässigt kompromisslösa som hennes fantastiska röst. För ett konstnärskap som visar och att man kan vara skör men ändå stark.”

Ejnar Westlings minnesfond
Ejnar Westling, 1896-1961, var med och bildade Skap 1926 och deltog under många år i föreningens arbete. Westling testamenterade sina rättigheter till Skap. Ejnar Westlings Minnesfond har under åren fått stora avräkningar, inte minst från Westlings text till Emanuel Jonassons ”Gökvalsen” som använts i en japansk storfilm och i engelska telefonväxlar som pausmusik.

Skap delar varje år ett par stipendier ur minnesfonden. Tidigare har under 2014 även Kjell Samuelson mottagit stipendium ur fonden.