Stipendier och priser / 141114

Vispoeten Dan Berglund får stipendium till Evert Taubes minne

Dan Berglund

Skaps stipendium till Evert Taubes minne 2014 tilldelas kompositören och vispoeten Dan Berglund för ”ett kompromisslöst och högklassigt konstnärsskap i Evert Taubes anda”.

Stipendium ur Skaps stipendiefond till Evert Taubes minne tilldelas år 2014 Dan Berglund, kompositör och vispoet hemmahörande i Göteborg. Dan Berglund mottog stipendiet vid Skaps medlemsmöte i Göteborg den 10 november.

– Vi behöver ju alla nån gång höra att vi har gjort något bra, det är därför något alldeles extra att föräras detta stipendium. Särskilt stolt är jag över kopplingen till just Evert Taube. Jag fångades tidigt av hans visor. Av mångsidigheten, temperamentsfullheten, bildrikedomen, formfulländningen. Jag tillbringade många timmar i tonåren på Göteborgs Stadsbibliotek, lyssnande på allt av Taube som fanns inspelat. Om det i denna värld hade existerat bara en enda visdiktare, och denna visdiktare råkat heta Evert Taube, så hade det nog ändå varit tillräckligt för att trigga igång mig, och få mig att drömma om att skriva visor själv. Så stark var utmaningen från det vindpinade Vinga och Pampas, säger Dan Berglund.

Dan Berglund, född 1954 i Helsingfors, är hemmahörande i Göteborg där han varit musikaliskt aktiv i fyra decennier. Debutalbumet En järnarbetares visor släpptes 1975.

Så här säger juryn i sin motivering:
Vi vill prisa en man som verkar i en svensk litterär textförfattartradition. Han skriver med en lätt penna tidlösa texter som blir till djupa, vackra och svarta sånger framförda med en unik röst. Ett kompromisslöst och högklassigt konstnärsskap i Evert Taubes anda. 

Stipendium ur Skaps stipendiefond till Evert Taubes minne 2014 tilldelas Dan Berglund.