Påverkansarbete / 141021

Ramy Essam får fristadsuppehälle i Malmö

Ramy Essam 2011

Musikern och aktivisten Ramy Essam från Egypten blir Malmö stads första fristadsmusiker. Skaps ordförande Alfons Karabuda välkomnar beskedet. Det meddelade idag Malmö stad i ett pressmeddelande.

Malmö har varit fristad för författare sedan 2010 och har tidigare haft författarna Parvin Ardalan (2010-2012) och Naeimeh Doostdar (2012-2014) som stadens fristadsgäster. Nu utökas Malmös fristadsprogram med att vid sidan om författarprogrammet även bjuda in konstnärligt aktiva från andra konstformer, den här gången alltså en musiker. Valet av Ramy Essam till Malmös fristadsprogram har föregåtts av nära kommunikation med Freemuse, som verkar för att uppmärksamma musikers och musikskapares situation runt om i världen.

– Det är särskilt glädjande för mig att välkomna just Ramy Essam som den förste musikskaparen att beredas fristadsuppehälle i Sverige. Essam uppmärksammades redan 2011 av Skap, Freemuse och Kulturrådet i samband med vår musik- och ytrandefrihetskonferens Right! Freedom of Music & Speech för sitt demokratiarbete under den arabiska våren. Det är mycket tillfredställande att Malmö stad nu på ett konkret sätt väljer att hjälpa honom i det arbetet, säger Skaps ordförande Alfons Karabuda.


Skaps ordförande Alfons Karabuda och Ramy Essam möter publiken och pressen under musik- och yttrandefrihetskonferensen Right! Freedom of Music & Speech hösten 2011, där Essam fick ta emot yttrandefrihetspris av Freemuse. Foto: Stina Gullander.

– Fristadsprogrammet har många fördelar, inte bara för stipendiaten utan också för Malmö, eftersom samhällsdebatten och kulturlivet syresätts på ett påfallande sätt, säger Kulturdirektör Elisabeth Lundgren. Vi är mycket glada att Ramy Essam har tackat ja till erbjudandet att bli vår första fristadsmusiker. Jag är säker på att han kommer att bli väl mottagen i Malmös kulturliv och hoppas att han får en mycket kreativ period under sin tid i fristadsprogrammet.

Ramy Essam blev känd för en stor publik både i Egypten och i resten av världen när han stod med sin gitarr på en enkel scen på Tahrirtorget i Kairo under den arabiska våren och fick folkmassorna att sjunga med i kampsånger som han skrev direkt på torget. Han har kallats mannen som ”provided the soundtrack to the Egyptian revolution”.

– Det är otroligt att jag fått chansen att starta om i Malmö, särskilt som att det också innebär att jag för första gången får chansen att utbilda mig inom musikområdet. Jag kommer att fortsätta göra musik och vara en ambassadör för den egyptiska revolutionen, säger Ramy Essam.

Varit i Malmö i två veckor

Ramy Essam anlände till Malmö i början av oktober och har vistats en tid anonymt i staden för att hinna anpassa sig lite.

– Det är viktigt att våra fristadsstipendiater har möjlighet att själva styra över sin tillvaro i staden och att synas på sina egna villkor. Det är själva poängen med fristadsprogrammet – att erbjuda en arena för det fria ordet där vi stöttar med ett residensprogram och där vi framförallt delar med oss av våra kontaktnät för att ge möjlighet till konstnärlig utveckling och fritt skapande. Nu när vi kommer att ha flera stipendiater samtidigt kommer synligheten att öka och samtalet om det fria ordets villkor att få ännu mer fokus i Malmö, säger Fredrik Elg, projektledare på kulturförvaltningen.

Vad är en fristad?

Fristadsrörelsen uppstod i början av 90-talet och innebär att städer i Europa  tar emot förföljda och censurerade författare i residensprogram. Så småningom gick fristäderna samman i nätverket International Cities Of Refuge Network (ICORN) för att skapa en övergripande administration och kvalitetssäkra fristadsarbetet. I Sverige finns nu ett tiotal fristäder och -regioner, medan nätverket totalt har över fyrtio städer som medlemmar, främst i Europa. På ICORN:s generalförsamling i våras beslutade medlemsstäderna att öppna upp även för andra konstnärligt aktiva än författare.

Tidigare på Skap.se om Ramy Essam  >>
Tidigare på Skap.se om fristäder för musikskapare >>
Skaps pressmeddelanden om fristäder för musikskapare >>