Stipendier och priser / 141003

Karl Gerhard-stipendiet till Henrik Dorsin

Henrik Dorsin

Årets Karl Gerhard-stipendiat är musikskaparen, artisten, komikern, skådespelaren och revymakaren Henrik Dorsin. Utdelningen sker i samband med Karl Gerhard-sällskapets höstmöte på Stockholms Stadsbibliotek, där Karl Gerhard själv – i form av Rikard Wolff – hyllar stipendiaten med sång och musik.

Henrik Dorsin har, inte minst genom sin närmast oöverträffade mångsidighet, kommit att bli en av våra mest älskade estradörer. I tv har vi bland annat sett honom i Parlamentet, Grotesco, Solsidan och Melodifestivalen. Dorsin är lika flitigt förekommande på scen, i såväl egna shower som i musikaler som Spamalot, My Fair Lady och Singin’ in the Rain.

Henrik Dorsin, aktuell med föreställningen ”Näktergalen från Holavedsvägen” på Scalateatern i Stockholm, är årets Karl Gerhard-stipendiat. Foto: Svante Örnberg.

I höst är Henrik Dorsin aktuell i tre filmroller (Krakel Spektakel, Min så kallade pappa och Lasse-Majas detektivbyrå: Skuggor över Valleby), sin egen scenföreställning Näktergalen från Holavedsvägen på turné och på Scalateatern i Stockholm, samt med sin första julskiva.

Henrik Dorsin mottar stipendiet i samband med Karl Gerhard-sällskapets höstmöte på Stockholms Stadsbibliotek lördagen den 18 oktober. Stipendiet, som är på 40 000 kronor, delas ut i samarbete mellan Skap – Sveriges kompositörer och textförfattare och Karl Gerhard-sällskapet. 

Så här skriver Karl Gerhard-sällskapet och Skap i sin motivering:
Henrik Dorsin trampar på de tår som är ömmast, klär av de största elefanterna i rummet och vågar slå huvudet i glastaket. Utan den minsta rädsla för nya uttrycksformer möjliggör denna mångdimensionella kulturbärare nödvändiga samtal. Henrik Dorsin stimulerar de tankar och väcker de känslor som håller våra sinnen friska – och Sverige på gott humör.

STIPENDIEUTDELNING 18 OKTOBER
Henrik Dorsin mottar stipendiet i samband med Karl Gerhard-sällskapets höstmöte på Stockholms Stadsbibliotek. På scen ser vi Rikard Wolff och pianisten Johan Graden, som bland annat bjuder på Karl Gerhard-kupletter från föreställningen Karl Gerhard – En fantasi om en revykung. Stipendiet delas ut i samarbete mellan Skap – Sveriges kompositörer och textförfattare och Karl Gerhard-sällskapet.

TID: Lördag 18 oktober kl. 14.00.
PLATS: Stockholms Stadsbibliotek, Sveavägen 73.

Fri entré!