Påverkansarbete / 140911

Nu är Skapelsen här!

Skapelsen

Musikhistorien är skriven av, för och om män, sägs det. Branschen domineras av män, på skivbolagens toppositioner såväl som i konserthusen, på festivalscenerna och i musikstudios. Vad beror mansdominansen i musikbranschen på?

Kanske har andra inte uppmuntrats att ta sig ton och plats lika mycket. Kanske har andra alltid spelat och skrivit musik, men inte hamnat i historieböckerna, på festivalscenerna, i DJ- och dirigentbåsen, konserthusen och på prispallarna. Eller kanske beror det på vilka som skrivit musikhistorien? Vem har fått avgöra vad som är kvalitet, vad som är betydelsefullt och vad som är allmängiltigt? Hur har det påverkat vår möjlighet att uttrycka oss, utbudet, vilka röster som värderats och inte? Och framför allt – vad händer om vi ändrar på det?

– Med Skapelsen demokratiserar vi historieskrivningen och låter andra än de som brukar göra det få ge sin bild av musikhistorien, säger Skaps ordförande Alfons Karabuda.

Skapelsen vill skriva om och berika musikhistorien. Hylla och lyfta fram artister, kompositörer och musiker som inspirerat, brutit ny mark och visat vägen. För förebilder spelar roll. Vi vill försöka skapa fler sådana tillsammans med en rad artister och organisationer. Dessutom öppnar vi för allmänheten att dela med sig genom att kröna och tacka betydelsefulla personer under taggen #Skapelsen. Vi skriver om musikhistorien tillsammans, som ett experiment! 

Foto Helena Havlund

Sara Martinsson och Rebecka Hedström leder Skaps podcast Skaparna. Foto: Helena Havlund.

 

Redaktör för Skapelsen är Sara Martinsson:

– Skapelsen är ett försök att uppmuntra alltifrån medier till utbildningar och branschfolk att börja fundera över hur de väljer, hur de jobbar och vad de hyllar. Vilka vi varje dag tillskriver värde. Skapelsen är också ett sätt att ge musikälskare möjligheten att revidera historieskrivningen. Vem har varit viktig för just dig?

Skapelsen – EN SAJT, FILM OCH PODCAST

Med sajten Skapelsen.com vill vi inspirera och låta folk hitta nya förebilder – men vi vill samtidigt väcka tankar kring historieskrivning och hur den går till.
Redaktör Sara Martinsson.
Skribent: Hasan Ramic m fl.

I Skapelsen ingår också en kortfilm på 3 minuter där kända musiker tackar och hyllar personer som betytt mycket för dem.
Regissör: Laerke Herthoni.
Medverkande: Robyn, Linda Pira, Annika Norlin, Petter, Neneh Cherry, Silvana Imam, Mando Diao, Lilla Namo, Jenny Wilson och många fler.

Med Skapelsen lanserar vi också en podcast, Skaparna, där musikjournalisterna Sara Martinsson (P3, DN) och Rebecka Hedström (Nöjesguiden) samtalar med några av de mest intressanta musikskaparna i landet just nu. Seinabo Sey, Eva Dahlgren, Veronica Maggio och Titiyo är några av gästerna.

 

Musik förändrar oss. Musik kan förändra det som blir vår historia. Vi lät några artister tacka personer som betytt mycket för dem. Som inspirerat, brutit ny mark och som spelat roll. För att berika musikhistorien och låta fler vara med och skapa den i framtiden.

Vem vill du ge en plats i musikhistorien?
Låt oss veta under #Skapelsen och på skapelsen@skap.se.

Nu är sajten www.skapelsen.com igång.