Stipendier och priser / 140831

Skapmedlemmen Matti Bye prisad igen

Matti Bye vann nordiska filmmusikpriset Harpa 2014

Musiken till Fredrik Edfeldts film Faro belönades i lördags kväll med det nordiska filmmusikpriset Harpa. Bakom musiken står den svenske kompositören och Skapmedlemmen Matti Bye, som tidigare i år också vann en Guldbagge för musiken till Faro.

Matti Bye mottog priset, som uppgår till 10 000 Euro, i lördags kväll i finska Espoo, under the Nordic Film Music Days.

Vinnaren av det nordiska filmmusikpriset Harpa utses av en internationell jury bestående av filmmusikkompositörer och branschföreträdare. Juryn framhåller att de inte bara värderar musiken som självständigt verk, utan också vilken roll den tar i filmen.

 

I sin motivering lyfter juryn på vilket sätt Matti Byes musik fyller de tomrum filmens regissör avsiktligt lämnat i berättandet:

”Den här formen av magisk, känslomässig synergi mellan musik och bild är i slutänden vad film faktiskt handlar om”, säger juryn bland annat i sin motivering.

– Matti Bye har en unik relation till film och filmmusik, inte bara som kompositör utan också som något idag så ovanligt som stumfilmspianist. I båda rollerna visar han skickligt på musikens bärande roll i filmkonsten, säger Alfons Karabuda, ordförande i Skap.

Faro är historien om en man som anklagas för mord, och som bestämmer sig för att fly situationen tillsammans med sin dotter. I skogen skapar de en omgivning där de kan glömma verkligheten.

Matti Bye har komponerat musik till en rad svenska stumfilmer som ”Körkarlen” och ”Gösta Berlings saga”. Han har också gjort musiken till Jan Troells film ”Maria Larssons Eviga Ögonblick” och har bandet Hydras Dream tillsammans med sångerskan Anna Von Hausswolff.

Matti Bye ger filmkonserter runt om i världen som pianist och improvisatör till stumfilm och ger också ut musik på skiva som den nu aktuella pianoskivan ”Bethanien”.

Det nordiska filmmusikpriset Harpa instiftades 2010 av de nordiska ländernas kompositörs- och tonsättarorganisationer. Filmmusikkompositörer från Sverige, Finland, Island, Norge och Danmark tävlar om utmärkelsen. Prissumman är 10 000 Euro.