Stipendier och priser / 140608

Karamelodiktstipendiet 2014 till Kristina Lugn

Anders Eldeman och Kristina Lugn.

Årets Karamelodiktstipendiat är poeten, dramatikern och textförfattaren Kristina Lugn. ”För att hon med sitt egenartade sinne för skönheten i det obegripliga – humoristiskt och drastiskt – berör till eftertanke och engagemang”, menar juryn i sin motivering.

Anders Eldeman och Kristina Lugn. Foto Lars Erik Örthlund

– Jag var jätteorolig att ni inte skulle veta vem jag är..! Jag är så otroligt stolt för det här. Povel Ramel har följt mig genom nästan hela mitt liv, sade Kristina Lugn i sitt tacktal.

Kristina Lugn debuterade med diktsamlingen Om jag inte 1972 och har genom sin lyrik och dramatik kommit att såväl väljas in i Svenska Akademien som att bli folkkär. Hon har också varit verksam som bland annat teaterdirektör, tv-programledare och textförfattare.

Till vigseln mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel skrev hon texten till Vilar glad i din famn med musik av Benny Andersson. De båda har också arbetat tillsamman i verket ”En skrift i snön” och en rad andra svenska musikskapare, som Sven-David Sandström, Kim Hedås och Peter Gullin, har arbetat med Lugns lyrik.

Karamelodiktstipendiet ges en förnyare av det svenska språket eller för framstående gärningar inom musiken. Sedan 2013 delas Karamelodiktstipendiet ut på Poveldagen på Skansen av Povel Ramel-sällskapet, Sällskapet Stallbröderna och Skap.

Stipendiet, som instiftades av Povel Ramel 1982 i samband med att han fyllde 60 år, består av en stor strut karameller och en summa pengar som gör mottagaren ”ekonomiskt oberoende resten av dagen” – 20 000 kronor. Utdelningen sker i år för 32:a gången.

I juryn sitter Lotta Ramel, Lotta Bromé, Tomas Alfredson, Claes af Geijerstam, Pernilla Skifs och för Skap Torgny Söderberg.

Se fler bilder och video från Karamelodiktstipendieutdelningen 2014 på Skaps Facebook-sida >>

Juryns motivering:

För att hon med sitt egenartade sinne för skönheten i det obegripliga – humoristiskt och drastiskt – berör till eftertanke och engagemang. Med poetens känsla och till vår fröjd och berusning, lyckas hon få oss att bättre förstå det svenska språket.