Stipendier och priser / 140606

Petter: ”Jag är en mångsysslare, det håller kreativiteten igång”

Petter mottar Thore Skogmans riksstipendium 2014

Den 6 juni delade Skap ut 2014 års Thore Skogmans riksstipendium vid Kolbäcks Gästgivaregård utanför Hallstahammar.

Thore Skogman var inte främmande för att gå emellan genrer. Han skrev schlager, spelade operett och samarbetade med pop- och rockartister. Han författade böcker för barn och vuxna och täljde träfigurer.

Samma genreöverskridande inställning till artisteriet har årets stipendiat: låtskrivaren och artisten Petter. Under 2013 släppte han boken ”16 rader”, fick tre Grammis-nomineringar och öppnade restaurang i Stockholm. 2014 blev han historisk med den första hiphopkonserten någonsin på Kungliga Operan.

Petter mottar Thore Skogmans riksstipendium. Foto Stina Elg.

– Varför man gör så är för att man är en själ som vill stimuleras. Som behöver testa nya områden. 16 rader är en textbok där jag berättar min historia och hur jag arbetar när jag skriver rap på svenska. Jag ville väcka respekt för genren, säger Petter och berättar att han ofta besöker skolor.

– För att predika om värdet av att det finns alternativa vägar till att bli intresserad av litteratur. Gillar du fotboll, läser du Zlatans bok. Och alla har någon anknytning till musik. Då kan det vara intressant att få veta mer om hantverket att skriva, av någon som jobbar med det.

Text och foto: Stina Elg