Evenemang / 140528

En manifestation för musik, mångfald och demokrati

Alfons Karabuda satte tonen för kvällen

Skaps vårfest 2014 kommer att bli ihågkommen som vårfesten där mångfald och demokrati manifesterades unisont av Skaps medlemmar, branschfolk, ministrar, riksdagsledamöter och media. Aldrig förr har vårfesten varit så laddad av förändringslust och övertygelsen att vi har framtiden för oss.

Skaps verksamhetsfokus 2014, Mångfald och jämställdhet, satte sin prägel på kvällen. Tillsammans förvandlade gästerna, stipendiaterna och pristagarna, anförda av Skaps ordförande Alfons Karabudas välkomsttal, en festkväll till en festlig manifestation i mångfaldens tecken.
 
– En kväll som den här känner jag att jag är extra stolt över det vi Skapmedlemmar representerar. Att vi inte ska behöva söka passa in med våra ”konstiga” yrken i en samhällsnorm som inte är byggd för kultur, men som kulturen hjälpt att bygga”, fastslog Alfons Karabuda till medlemmarnas och övriga gästers jubel.
 
Alfons Karabuda berörde också i sitt tal Skaps framtid som medlemsorganisation och huvudman i Stim:
 
– Vi är mitt i en avgörande och spännande period som just i år kanske krävt mer intensiva insatser än någonsin tidigare – men som också skapat bättre förutsättningar än någonsin i och med en gemensam plattform med våra brittiska och tyska systersällskap. Ett samarbete som i framtiden inte kommer att tvinga oss att välja mellan framgångsrika affärer och den kollektiva förvaltningens solidaritet, sa Alfons Karabuda.
 
Flera av kvällens pristagare och stipendiater tog tillfället i akt att i sina tacktal inte bara tacka Skap för det arbete föreningen gör på området, utan att också själva manifestera vikten av musiken och kulturen i arbetet för mångfald och demokrati.
 
Kvällen leddes av Petra Marklund, som passade på att genrepa allsång inför sommarens åtta program av Allsång på Skansen. På scen underhöll husbandet Music Music Music, det vill säga bröderna Fabian och Josef Kallerdahl med Michael Edlund, denna kväll förstärkta av Lisa Bodelius, Lisen Rylander och Nils Janson. Julia Spada gjorde ett bejublat framträdande och Magnus Carlson avslutade kvällen i duett med Petra Marklund.

Bildextra: Hela kvällen i bilder
 

Skaps ordförande Alfons Karabuda satte tonen för kvällens manifestation av musiken, mångfalden och demokratin. Foto: Anna Rut Fridholm.
 

Åtta av stipendiaterna samlade i Strömsalongen på Grand Hôtel: Nina Ramsby, Py Bäckman, Noonie Bao, Karin Dreijer, Jean-Paul Wall, Edda Magnason, Peter Hallström och Linnea Olsson. Foto: Anna Rut Fridholm.
 

 

Petra Marklund ledde hela anrättningen med skärpa och finess. Foto: Anna Rut Fridholm.
 

Py Bäckman, välkänd Skapprofil, fick årets stipendium till Fred Winters minne – Fred Winter var Skaps förste ordförande. Foto: Kjell Holmstrand.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tackade i sitt tal Skap för det arbete föreningen gör, inte minst på yttrandefrihetsområdet. Under 2014 får vi både se nya svenska fristäder för musikskapare och två nya FN-utredningar om konstnärliga rättigheters påverkan på kultur och vetenskap. Foto: Anna Rut Fridholm.
 


 
Skapstipendiaten Nina Ramsby fick stående ovationer av jämställdhetsminister Maria Arnholm för sitt tacktal till Skap, när hon talade om sitt skapande som en frihetskamp. Foto: Anna Rut Fridholm.
 

Tidigare Skapordföranden Bo-Göran Edling gratulerades i förskott på 90-årsdagen den 27 oktober. Foto: Anna Rut Fridholm.

Music Music Music var kvällens husband… Foto: Anna Rut Fridholm.

… och ledsagade de 450 gästerna in i natten. Foto: Anna Rut Fridholm.
 

 

Stipendiaten Noonie Bao gillar Skap. Foto: Anna Rut Fridholm.
 

Skaps pris till Kai Gullmars minne gick detta år till Karin Dreijer, som i sitt tacktal menade sig se stora likheter mellan det 1930-tal Kai Gullmar debuterade i och den tid vi nu lever i. Foto: Kjell Holmstrand.

Skaps hederspris gick i år till Jerry Williams, som flög in från New York och sin sista spelning direkt till Skaps vårfest. Foto: Kjell Holmstrand.

Mångsysslaren Edda Magnason, nu också Skapstipendiat. Foto: Kjell Holmstrand.
 

 

Jämställdhetsminister Maria Arnholm har haft en central roll i uppstarten av Skaps mångfalds- och jämställdhetssatsning. Foto: Anna Rut Fridholm.

Skaps ordförande Alfons Karabuda hälsar stipendiaterna, pristagarna och deras sällskap vlkomna till Skaps vårfest. Foto: Kjell Holmstrand.
 

Masse Salazar var glad för sitt Skapstipendium. Foto: Anna Rut Fridholm.
 

 

Kulturrådets ordförande Kerstin Brunnberg pratade med kulturrådet Ellen Wettmark, som till vardags finns i London. Foto: Anna Rut Fridholm.
 


 
Helene Karabuda och Owe Thörnqvist i samspråk. Foto: Anna Rut Fridholm.
 


 
Melodifestivalsveteranen Thomas G:son var på plats… Foto: Anna Rut Fridholm.
 


 
… liksom gitarrlegendaren Janne Schaffer. Foto: Anna Rut Fridholm.
 


 
Julia Spada och Music Music Music. Foto: Anna Rut Fridholm.
 


 
Karsten Dyhrberg Nielsen är ny vd på Stim och tillträder i augusti. Foto: Anna Rut Fridholm.

Det fanns mycket att titta på i Vinterträdgården denna kväll. Foto: Anna Rut Fridholm.
 


 
Maria Llerena har tidigare fått både Skapstipendium och stipendium till Evert Taubes minne. Foto: Anna Rut Fridholm.
 


 
Jean-Paul Wall, kvällens mest finurliga Skapstipendiat. Foto: Anna Rut Fridholm.
 


 
Linnea Olsson ser sitt Skapstipendium som en direkt utmaning att fortsätta skapa och utmana. Foto: Anna Rut Fridholm.
 

Peter Hallström, lite av en vardagsdoldis, men bland kollegerna på vårfesten en välkänd Skapprofil. Foto: Kjell Holmstrand.
 

 

Anders Herrlin tog emot Skapstipendium så sent som i december 2013. Foto: Anna Rut Fridholm.

Magnus Carlson och Petra Marklund avrundade kvällen i duett. Foto: Anna Rut Fridholm.
 

Skaps ordförande Alfons Karabuda tillsammans med Sharon Vaughn, som bytte Nashville mot Stockholm, och Helene Karabuda. Foto: Anna Rut Fridholm.
 

Spellista Skaps vårfest 2014

Så här låter de – lyssna, dela och bädda in spellistan med musik skapad av årets pris- och stipendiemottagare vid Skaps vårfest!
 

 

Samtliga pris- och stipendiemottagare vid årets vårfest

Noonie Bao – Skapstipendium
Py Bäckman – Stipendium ur Fred Winters minnesfond
Karin Dreijer – Skaps pris till Kai Gullmars minne
Peter Hallström – Skapstipendium
Edda Magnason – Skapstipendium
Linnea Olsson – Skapstipendium
Nina Ramsby – Stipendium ur Sven Paddocks minnesfond
Masse Salazar – Skapstipendium
Jean-Paul Wall – Skapstipendium
Jerry Williams – Skaps hederspris
 
Pris- och stipendiesumman är 40 000 kronor. Varje år delar Skap ut ett trettiotal priser och stipendier för att uppmärksamma kreativ mångfald och människorna bakom musiken. Ett tiotal av dessa delas ut vid Skaps vårfest.