Stipendier och priser / 140511

Peter Sellars och Chuck Berry populära Polarprismottagare

2014-05-08_07

Polar Music Prize 2014 går till rocklegenden Chuck Berry och operaregissören Peter Sellars. Det avslöjade Skaps ordförande Alfons Karabuda, som också är ordförande i Polar Music Prize prisnämnd, inför den samlade pressen i Stockholms stadshus på torsdagen.

Medieintresset var i år större än någonsin för Polar Music Prize och reaktionerna på årets pristagare blev ovanligt samstämmiga – och genomgående postiva. Det är tydligt att valet av Peter Sellars och Chuck Berry är populärt, både bland media och bland musikintresserade i sociala medier.

”Chucken skrev låtarna som gjorde Beatles och Stones till giganter i Europa”, konstaterar Gunilla Brodrej i Expressen och menar att det var på tiden att Chuck Berry fick priset. I SVT Kulturnyheterna instämde Jerry Williams, som tyckte att Berry skulle ha fått det allra första Polarpriset. Polarprisnämndens ordförande,

Skaps ordförande Alfons Karabuda, kontrade med att det väl är bra att Berry får priset när det vuxit till sig och fått den tyngd det har idag.

Valet av Peter Sellars överraskade mer, inte minst för att Polarpriset med valet av en operaregissör ger sig in på nya marker. Men Sellars har förstås i högsta grad bidragit till musikskapande, främst i det nära samarbetet med John Adams i sådana milstolpar i operavärlden som Nixon in China.

”De passar väldigt bra ihop för att de står för en ärlighet, de står för ett sätt att använda musiken och föra den in i verkligheten och verkligheten in i sin musik. Där ser vi likheter, och att de har gjort avtryck i världen – det rådet det inget tvivel om”, sa Alfons Karabuda till SR Kulturnytt om valet av årets pristagare.

Polar Music Prize delas ut den 26 augusti på Stockholms Konserthus. Prisceremonin föregås även i år av Polar Music Talks, som precis som i fjol kommer att ledas av Alfons Karabuda.

Läs Alfons Karabudas bogg om årets Polarprismottagare >>
Läs mer om årets pristagare >>
Läs mer om Polar Music Prize >>

Se tillkännagivandet på SVT Kulturnyheterna: