Stipendier och priser / 140314

Örjan Strandberg får Atterbergpriset

Stims Atterbergpris går i år till kompositören Örjan Strandberg, en musikalisk allkonstnär med stort samhällsengagemang som verkat i branschen i över fyra decennier.

Stim tilldelar idag 14 mars Örjan Strandberg Atterbergpriset med motiveringen:

”För mångårigt och brett engagemang för upphovsrätt och upphovsmän såväl på svensk som på europeisk nivå. Parallellt med detta har han varit aktiv upphovsman inom vitt skilda områden, från jinglar och musikaliska mobilsignaler till tonsättning av lasershower. ”

– Jag känner mig oerhört hedrad och stolt över att ha valts till mottagare av Atterbergpriset. Det värmer mig oerhört att Stim har valt att belöna mitt engagemang så här överraskande storslaget, säger Örjan Strandberg.

Örjan Strandberg började spela dragspel som fyraåring, och har varit verksam som kompositör för film, video och utställningar samt även som arrangör och producent. Han har engagerat sig för upphovsrätten genom att arbeta i olika organisationer – såväl nationella som internationella – bland annat Skap, där han varit mångårig i styrelsen, Stim och Svensk Musik. Idag är han även vice ordförande i artisternas organisation SAMI. Under 2013 turnerade han med föreställningen Musikrätt för att öka unga kompositörers medvetenhet kring upphovsrätt. Örjan Strandberg är även verksam som uppfinnare.

Stims Atterbergpris om 50 000 kr bär tonsättaren Kurt Atterbergs namn. Kurt Atterberg (1887 -1974) var den drivande kraften när Stim bildades 1923. Stim instiftade priset 1974 och bland tidigare pristagare kan nämnas Lars Erik Larsson, Allan Pettersson, Karin Rehnqvist, Håkan Elmquist, Bengt-Arne Wallin och Ulla-Carin Nyquist.

Senast om Örjan Strandberg på Skap.se >>