Stipendier och priser / 140207

Skator och Cult of Luna prisades av Skap och Manifest

Ikväll delade Skap för femte året i rad ut Skaps och Manifests pris till årets kompositör och årets textförfattare på indiebolagens egen prisgala Manifest. Vinnare blev Cult of Luna och Skator.

Manifestgalan, som är Sveriges Oberoende Musikproducenters prisgala, gick på fredagskvällen av stapeln på Nalen i Stockholm. Under galan underhölls publiken av bland andra Knivderby med Kajsa Grytt, Silvana Imam med Adam Tensta, Julia Spada och jj, Systraskap, Jennie Abrahamson och The Fix. En rad priser delades ut varav två tunga i samarbete med Skap. 

Skaps och Manifests pris till årets kompositör 2014: Cult of Luna
Erik Olofsson, Andreas Johansson, Anders Teglund, Magnus Lindberg, Fredrik Kihlberg, Johannes Persson och 
Thomas Hedlund.

Motivering:
Melodierna tyglar urkraften till den punkt där den inte längre är möjlig att hålla tillbaka. Ur deras kompromisslösa konstnärliga vision reser sig storslagna, karga ljudmonoliter som är lika mörka som vackra.

Skaps och Manifests pris till årets textförfattare 2014: Lina Högström (Skator)

Motivering:
Orden skimrar likt snöflingor som faller sakta genom strålkastarljuset över kämparna på den lokala hockeyrinken. Texter som med sin frostbitna enkelhet känns självklara och tidlösa. Som om de alltid funnits där, ristade i sten och bara väntat på att vi skall upptäcka dem.

Skap gratulerar också övriga vinnare, bland andra Skapmedlemmarna Dan Viktor, Mattias Hellberg och Ulrika Bodén.