Påverkansarbete / 140114

Orsa kommun vill bli fristad för musikskapare

Orsa kommun vill bli fristad för musikskapare. Det beslutade kommunstyrelsen på måndagen, meddelar Orsa kommun i ett pressmeddelande.

Fristadskommuner för författare har funnits en tid, men i Sverige har det varit svårt att få till stånd samma möjligheter till arbetsro för förföljda musikskapare. Orsa blir bland de första i landet att erbjuda uppehälle för en kompositör som inte kan utöva sitt yrke i sitt hemland. Tidigare har Stockholm och Malmö anmält samma intresse och i Göteborg tog man hösten 2013 emot en musikskapare inom ramen för författarprogrammet.

– Det här känns som en naturlig sak för Orsa att ställa upp på, säger kommunalrådet Marie Olsson. Vi har ju sagt att vi vill vara en musikkommun och då kan vi inte bara säga det. Då måste vi visa det på olika sätt också.

Kommunen erbjuder uppehälle under ett till två år, men ansvaret för musikskaparens tid i kommunen delas av flera intressenter. Stöd och nätverkshjälp kan fås från Kulturrådet, Freemuse och Skap, de tre organisationer som 2011 inledde ett samarbete i fristadsfrågan i samband med Skaps musik- och yttrandefrihetskonferens Right! Freedom of Music & Speech.

– Det är glädjande att Orsa, en kommun som sedan lång tid förknippas med musik, nu också drar en lans för musikskapares rättigheter, säger Skaps ordförande Alfons Karabuda.