Medlem / 130819

Skapmedlemmarna Riedel och Landgren nya musikchefer på Kulturhuset

riedel_landgren

I förra veckan utsågs nya chefer till Kulturhuset i Stockholm. På musikområdet får huset två chefer: Skapmedlemmarna Sarah Riedel och Nils Landgren.

 Kulturhusets vd Benny Fredriksson presenterade i slutet av förra veckan åtta genrechefer, och tryckte i samband med det på att Kulturhuset nu äntligen blir det genreöverskridande allkonsthus mitt i staden som arkitekten Peter Celsing föreställde sig för 40 år sedan.


Sarah Riedel och Nils Landgren. Foto: Petra Hellberg.

Till musikchefer utsågs de båda Skapmedlemmarna Sarah Riedel och Nils Landgren. Vi har talat med Sarah Riedel:

Vad lockar med att bli musikchef på Kulturhuset? 
– För mig symboliserar Kulturhuset demokrati och öppenhet – dessutom känns huset befriande genrefritt. Med den nya idén om ett allkonsthus blir det än mer spännande. 

Var det ett enkelt val för dig att acceptera uppdraget?
– När jag fick frågan kunde jag inte tacka nej, det är en chans man bara får en gång, tror jag. En chans att påverka, öppna upp, utveckla och initiera nya spännande samarbeten.

Hur tänker du arbeta tillsammans med Nils?
– Vi kommer att samarbeta, föra en gemensam linje, men komplettera varandra med våra olika erfarenheter, kontakter och idéer.

Beskedet om Kulturhusets nya chefer togs genomgående emot positivt. Aftonbladet skriver att valet av ledning ”tyder på höga ambitioner”, Svenska Dagbladet vill att Riedel och Landgren ”väcker upp Kulturhuset ur sin Törnrosasömn och [återigen] låter det ta plats som en betydande musikscen med en intensiv konsertverksamhet” och kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt menar att stockholmarna kommer att märka stor skillnad när de nu ”får ett hus som är mer komplett konstnärligt”.

Skaps ordförande Alfons Karabuda gläds åt att Kulturhusets musikscen nu kommer att ledas av två Skapmedlemmar:

– Jag kan bara gratulera Kulturhuset till en utmärkt rekrytering av musikchefer. Jag ser stora möjligheter att utveckla musikverksamheten i Kulturhuset och Riedel och Landgren är med sina personligheter, sin erfarenhet och sina skilda bakgrunder helt rätt för det uppdraget.