Upphovsrätt / 130708

Svenska artister gav röst åt Pussy Riot

trio

Impossible Music Sessions Stockholm #1 följdes live av ryska och iranska musiker.

När Impossible Music Sessions Stockholm försökte kontakta iranske musikskaparen Arya Aramnejad på telefon eller Skype blev det tvärstopp. Efter flera försök tvingades man att ge upp.


– Det här illustrerar på ett ganska bra sätt vad Impossible Music Sessions handlar om. Just den här veckan är det val i Iran och vi blev varnade för att telefon och nättrafik förmodligen inte skulle fungera som vanligt, säger Jakob Hvistendahl, projektledare för Impossible Music Sessions Stockholm.

De kommunikationsmöjligheter och den frihet vi tar för given är inte självklar överallt i världen. Den här gången lyckades man inte nå Arya Aramnejad, men Pussy Riots Jekaterina Samutsevitj var med på Skype.

Övergrepp vardag för många

På många håll pågår demokratiprocesser, ofta med musikskaparna på barrikaderna. Musik- och yttrandefrihetsorganisationen Freemuse registrerar årligen ett hundratal övergrepp mot musikskapare utförda av regeringar eller lokala myndigheter. Trakasserier och hot, förbud mot att spelas i radio eller uppträda på scen, anhållan och fängelsestraff är vardag för många.

– Världen lyssnar mer på musikskapare och artister än på politiker. Varför då? Jo, för att de berör oss, säger Ole Reitov från Freemuse.

Impossible Music Sessions skapades av filosofen Austin Dacey. Han berättade om konceptet på Skaps yttrandefrihetskonferens Right! Freedom of Music & Speech i november 2011. Redan då föddes idén att ta Impossible Music Sessions till Sverige.

Sändes på Bambuser

Varken Pussy Riot eller Arya Aramnejad har möjlighet att göra sina röster hörda i sina hemländer. Nu fick istället Jennie Abrahamson, Linnea Olsson och Love Antell framföra deras låtar. På Södra Bar lyssnade ett hundratal i publiken och ytterligare fem hundra – många i Iran och Ryssland – följde evenemanget livestreamat på Bambuser. Jakob Hvistendahl berättar att gruppen Gogols Wives, som stöttar Pussy Riot och följde Impossible Music Sessions Stockholm på nätet, blev så berörda av de svenska artisternas tolkningar att de tänker försöka smyga in en inspelning till de fängslade Pussy Riot-medlemmarna.

– Den dikt av Maria Alyokhina som framfördes till musik på scen är gripande i sig. Tillsammans med musiken fick den en helt ny dimension, och det är den Gogols Wives vill att Maria ska få uppleva. På så sätt uppstår ett slags tvåvägskommunikation mellan artisterna i Sverige och de som sitter fängslade i Ryssland, avslutar Jakob Hvistendahl.

Text och foto: Kjell Holmstrand

 

FAKTA/IMPOSSIBLE MUSIC SESSIONS STOCKHOLM #1

• Arrangerades för första gången i Sverige 11 juni 2013
• Möjliggjordes av Skap och Stims promotionnämnd

Läs mer och se video på imssthlm.se >>

 


Projektledare Jakob Hvistendahl.


Ole Reitov, Freemuse.


Fullt på Södra Bar i Stockholm.