Stipendier och priser / 130616

Karamelodiktstipendiet 2013 till Carl-Einar Häckner

1

2013 års karamelodiktstipendium tilldelades på söndagen trollkarlen, komikern, varietéartisten och musikskaparen Carl- Einar Häckner. I år står Skap, Povel Ramel-sällskapet och sällskapet Stallbröderna bakom priset.

– Jag känner mig liksom befriad. Nu blir det man håller på med lite meningsfullt. Någon har sett det, säger Carl-Einar Häckner till Dagens Nyheter.

Motivering lyder: ”För att han på ett unikt sätt och med varmt hjärta besjälar en kombination av varieté, vaudeville, cirkus och revy. Med sin trollkonst, sin musik, dikter och galenskap har han format en tradition och satt den i spinn.”

Karamelodiktstipendiet, som i år delas ut för 30:e gången, hotades efter fjolårets utdelning av nedläggning. Nu har dess livslängd förlängts tack vare att Skap gått in som en av tre organisationer bakom priset: Skap, Povel Ramel-sällskapet och sällskapet Stallbröderna.

– Povel Ramel var hedersmedlem i Skap och är en tidlös fixstjärna på den svenska musikhimlen. För Skap är det självklart att tillsammans med Povel Ramel-sällskapet och sällskapet Stallbröderna rädda ett så etablerat och välkänt pris som Karamelodiktstipendet, säger Skaps ordförande Alfons Karabuda.

Årets jury bestod av Tomas Alfredson, Lotta Bromé, Claes af Geijerstam, Lotta Ramel och Pernilla Skifs.

Povel Ramel-dag på Skansen

Hela söndagen den 16 juni gick i Povel Ramels tecken på Skansen i Stockholm. Kulinariska ramelska finesser på restaurangerna, Povel och djuren på Lill-Skansen, Ramels Naturbarn – Mikael och Lotta Ramel, och dagens höjdpunkt: konsert med utdelning av Karamelodiktstipendet. Spelade gjorde Monica Dominique och hennes band, Janne Schaffer, Lena Willemark, Lasse Åberg och Klasse Möllberg med flera. Konferencier var Anders Eldeman.

Om Povel Ramel säger årets stipendiat Carl-Einar Häckner till Dagens Nyheter:

– Han kamouflerade sin skicklighet så väl. Han fick det att se så lätt ut. Som om han satt hemma i köket. Men han var förstås en otroligt begåvad musiker. Han påminde om Fats Waller i sitt musikaliska tilltal. Men jag tror att alla, oavsett generation, kan hitta en dörr in till Povel. Han är tidlös.

Skaps hedersmedlem Monica Dominique var dagens kapellmästare.

 

Povels Naturbarn: Mikael och Lotta Ramel.

 

Backa Hans Eriksson och Janne Schaffer spelar Underbart är kort.

 

Klasse Möllberg på såg. Lasse Åberg såg på.

 

 

Lotta Ramel leder årets Karamelodiktstipendiat till avtäckning på Sollidenscenen…

 

… där det visade sig att det var Carl-Einar Häckner som doldes under karamellstrutsmasken.

 

Text och foto: Kjell Holmstrand.