Stipendier och priser / 130611

Anna och Josef fick årets Ted Gärdestadstipendier

På Sveriges nationaldag 6 juni tog Anna Jalkéus och Josef Johansson emot årets Ted Gärdestadstipendier vid evenemanget ”Sol, vind och vatten” i Sollentuna.


Foto: Peo Thyrén.

Stipendierna överlämnades av Skaps styrelseledamot Douglas Carr den 6 juni i samband med Ted Gärdestad-evenemanget ”Sol, vind och vatten” under Sollentuna nationaldagsfirande.  

Josef Johansson, född 1993, är mångsysslaren som är aktuell med såväl sin debutsingel som en självbiografisk bok. Låten ”Baby, baby” släpptes tidigare i vår och boken ”Vill du dö nu eller senare?” ges ut i höst. Det är också redan klart att det ska göras film av boken, med Amir Chamdin som regissör.  

Motiveringen lyder:   
Med vitala tankeväckande texter bjuder han oss på sprakande popkarameller smaksatta med starka samtidsskildringar och söta kärleksskildringar.   

Anna Jalkéus, född 1992, vann med gruppen Limelights Lilla Melodifestivalen 2004 och mottog en guldskiva för CD:n ”Lilla Melodifestivalen” samma år. Hon skriver bland annat jazz, dator-pop och singersongwriter-pop för harpa och studerar för närvarande jazzsång på Kungliga Musikhögskolan.

Motiveringen lyder: 
Hon visar upp ett nyfiket och genreövergripande konstnärsskap. Med oväntade grepp och med sin harpa som vapen får hon lyssnaren att känna sig hemma i hennes eklektiska och genommusikaliska sagovärld.   

Ted Gärdestads minnesfond är grundad av Kenneth Gärdestad och Janne Schaffer och stipendiet administreras av Skap. Stipendiesumman är 40 000 kr. Ted Gärdestad var medlem i Skap och mottog Skapstipendium 1975.