Stipendier och priser / 130421

Nordiska filmmusikpriset Harpa till Tuomas Kantelinen

Den finske filmmusikkompositören Tuomas Kantelinen mottog på söndagskvällen det nordiska filmmusikpriset HARPA Nordic Film Composer Award 2013 för musiken till ”Puhdistus”. Nominerad från Sverige var Benny Andersson för musiken till ”Palme”.

Den internationella juryn motiverar sitt val så här:

We, the Jury, have decided to award the 2013 Nordic Film Music Prize to Tuomas Kantelinen for his wonderfully sensitive scoring for the Finnish film ”The Purge” by director Raumo Ronkainen.

 

Although we want to stress the very high quality level of every one of the five scores presented to us in this selection, we feel that the original music of ”The Purge” stood out because of its ability to convey with great sophistication, melodic sense and sensitivity the deep, emotional complexity of the characters and to underline the extreme hardship of the circumstances without ever resorting to easy solutions.

 

We also wish to thank all the five composers for their great work.


Foto: 
Christoffer Meyer

Priset, som består av 10 000 Euro och ett grafiskt blad av Magne Furuholmen, överlämnades av juryns ordförande Bernard Grimaldi på scenen under en filmmusikkonsert med Trondheim Symfoniorkester i Olavshallen, som en del av Kosmorama, Trondheims internationella filmfestival.

Nominerade till HARPA – Nordic Film Composer Award 2013 var:

Benny AnderssonSverige
”Palme” (Regi: Kristina Lindström och Maud Nycander)

Peter PeterDanmark 
”Over kanten” (Regi: Laurits Munch-Petersen och Jacob Ditlev) 

Tuomas KantelinenFinland – Vinnare
”Puhdistus” (Regi: Antti Jokinen)

Ben Frost och Daniel BjarnasonIsland
”The Deep” (Regi: Baltasar Kormákur)

Peder KjellsbyNorge
”Varg Veum Kalde hjerter” (Regi: Trond Espen Seim)

Om Nordic Film Composer Award
HARPA – Nordic Film Composer Award instiftades 2010 av NFCN, Nordic Film Composers Network, i Sverige Skap, Svenska Kompositörer Av Populärmusik, och FST, Föreningen Svenska Tonsättare. HARPA är ett årligen återkommande filmmusikpris, till vilket varje nordiskt land nominerar en kandidat. Vinnaren utses av en internationell jury. Prissumman är 10 000 Euro.

Tidigare pristagare är Fredrik Emilson (Sverige) 2012, Gaute Storaas (Norge) 2011 och Dani Strömbäck (Finland) 2010