Stipendier och priser / 130419

Josef Johansson och Anna Jalkéus årets Ted Gärdestadstipendiater

 

Årets Ted Gärdestadstipendiater är Josef Johansson och Anna Jalkéus. Stipendiet syftar till att stödja och uppmuntra unga kompositörer och artister.


Josef Johansson, född 1993, är mångsysslaren som är aktuell med såväl sin debutsingel som en självbiografisk bok. Låten ”Baby, baby” släpptes denna vecka och boken ”Vill du dö nu eller senare?” ges ut i höst. Det är också redan klart att det ska göras film av boken, med Amir Chamdin som regissör.

Anna Jalkéus, född 1992, vann med gruppen Limelights Lilla Melodifestivalen 2004 och mottog en guldskiva för CD:n ”Lilla Melodifestivalen” samma år. Hon skriver bland annat jazz, dator-pop och singersongwriter-pop för harpa och studerar för närvarande jazzsång på Kungliga Musikhögskolan.

Stipendierna delas ut 6 juni i samband med Ted Gärdestad-evenemanget ”Sol, vind och vatten” under Sollentuna nationaldagsfirande.

Ted Gärdestads minnesfond är grundad av Kenneth Gärdestad och Janne Schaffer och stipendiet administreras av Skap. Stipendiesumman är 40 000 kr. Ted Gärdestad var medlem i Skap och mottog Skapstipendium 1975.

Läs mer/lyssna: