Påverkansarbete / 130303

Music Freedom Day: Svensk-kurdisk rappare inför rätta

Idag, den 3 mars, uppmärksammas Music Freedom Day runtom i världen. Det handlar om musikalisk yttrandefrihet och rätten till sitt eget ord och uttryck. Samtidigt väntar svensk-kurdiske rapparen Serhad Ayaz på rättegång i Turkiet – eftersom hans spelningar och musik enligt åtalet är uppviglande, rapporterar SVT.


 Under 2012 registrerade musik- och yttrandefrihetsorganisationen Freemuse 173 övergrepp mot musikskapare. Kanske mest uppmärksammat var fallet med Pussy Riot, som Skap har engagerat sig i. För bara en dryg vecka sedan ledde Skaps Alfons Karabuda ett samtal med Pussy Riots Jekaterina Samutsevitj och Freemuses Ole Reitov under Creators Conference 2013 i Bryssel. Samtalet fördes över Skype, eftersom Samutsevitj inte får lämna Ryssland.

– Rätten till det egna ordet, det egna uttrycket och det egna verket är centralt i allt konstnärligt skapande. Skap samarbetar därför med Freemuse i frågor om musik och yttrandefrihet. Ett exempel är att vi sedan ett par år tillbaka arbetar för att Sverige ska ta emot utsatta musikskapare i fristadskommuner, på samma sätt som vi redan gör med författare, säger Skaps ordförande Alfons Karabuda.

I juni 2013 ska FN:s råd för mänskliga rättigheter släppa en rapport om situationen för konstnärliga rättigheter runt om i världen. Alfons Karabuda deltar i utredningens expertgrupp och ser att läget på många håll är allvarligt.

– Utredningsarbetet ger en inblick inte bara i reella fall av övergrepp, utan också regeringars och myndigheters attityd och officiella ställningstaganden. Det finns deltagare i expertgruppen som gärna framhåller vikten av yttrandefrihet, men som samtidigt hävdar att kulturskapare har ett ansvar att inte provocera ”i onödan”. Med den inställningen är det lätt att förstå varför vissa av de länder som företräds i utredningsarbetet också förekommer i Freemuses listningar av övergrepp, säger Alfons Karabuda.

Den svensk-kurdiske rapparen Serhad Ayaz valde att lämna Sverige, där han är född och uppvuxen, för att arbeta med ungdomar i Turkiet. Trots att han visste att det var riskfyllt – till SVT säger han att flera av hans vänner redan dessförinnan satts i fängelse – ville han hjälpa till att bevara ungdomars kurdiska identitet genom att rappa på kurdiska.

– Jag var van vid känslan av att du alltid kan säga vad du vill i Sverige. Men jag valde att komma hit och försöka göra någonting. Mitt mål med musiken är att förmedla hopp, säger han till SVT.

Det var i juni 2012 som Serhad Ayaz greps av polis i samband med en konsert i Sert i sydöstra Turkiet. Enligt uppgifter till Dagens Nyheter gick polisen till angrepp mot såväl Serhad Ayaz som publiken med tårgas och batonger. Ayaz släpptes efter ett par timmar. I morgon ställs han inför rätta, eftersom hans musik och kurdiska texter i Turkiet betraktas som politisk propaganda.

– Det här är politik, det har inget med juridik att göra, säger Serhad Ayaz till SVT.

Skaps ordförande Alfons Karabuda har följt rapporteringarna i media om Serhad Ayaz. Han oroas av bristen på respekt för yttrandefrihet i länder som Turkiet.

– Yttrandefriheten ska förstås gälla alla. Övergreppen blir ibland mer synliga när de drabbar offentliga personer, som författare och musikskapare. Vi följer nu tillsammans med Freemuse händelserna kring Serhad Ayaz i Turkiet. Att rättegången tar sin början dagen efter Music Freedom Day ger hela händelsen en absurd inramning, säger Alfons Karabuda.

 

Mer om Music Freedom Day >>

SVT om Serhad Ayaz >>