Upphovsrätt / 121109

Starka reaktioner när musiktjänsten Pandora stämmer musikskapare

 

Den amerikanska digitala musiktjänsten Pandora har lämnat in en stämningsansökan till en federal domstol i New York i syfte att minska redan låga ersättningar för musikskapare. I dagsläget går endast 4 procent av Pandoras intäkter till dem som gör musiken.

Pandora lobbar sedan tidigare för lagstiftning som gör det möjligt att hålla ersättningen för musikskapare nere. Europeiska och amerikanska musikskaparorganisationer reagerar starkt på Pandoras agerande.

– Alla tjänar på tillväxt för digitala musiktjänster, inte minst konsumenterna. En rimlig och rättvis ersättning för musikskapare, alltså de som faktiskt gör innehållet i tjänsterna, är grunden i detta. När miljonbolag som Pandora agerar på det här sättet gör de det omöjligt att långsiktigt säkra en sund digital musikmarknad, säger Alfons Karabuda, ordförande i ECSA – European Composer & Songwriter Alliance och i Skap – Svenska Kompositörer Av Populärmusik.

Pandora redovisade 338 miljoner dollar i vinst förra året och ett börsvärde på 1,5 miljarder dollar. Enligt amerikanska musikförläggare betalar Pandora redan idag mindre i ersättning till de som gör musiken än någon annan digital musiktjänst.

Läs ECSA:s och Music Creators NA:s gemensamma pressmeddelande >>

—–

Music Creators North America (Music Creators NA) och European Composer & Songwriter Alliance (ECSA) har nyligen gått in i ett samarbete för att försvara och stärka musikskapares rättigheter i Europa, USA och Kanada. Tillsammans representerar Music Creators NA och ECSA nationella musikskaparorganisationer och deras medlemmar i över 30 länder.