Stipendier och priser / 121109

Musikförläggarnas Pris 2012 hyllade svenska låtskrivare

Musikförläggarnas Pris 2012 gick under fredagen av stapeln på Berns i Stockholm. Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit vann dubbelt upp, Tim ”Avicii” Berglings internationella framgångar belönades och Eva Dahlgren mottog Årets hederspris. 

Musikförläggarnas Pris delas årligen ut till svenska kompositörer och textförfattare, i år med Niklas Strömstedt som konferencier. Prisceremonin inleddes med ett framträdande av pianisten Roland Pöntinen och Noonie Bao visade att hon är en värdig mottagare av Musikförläggarnas nyinstiftade stipendium med en själfull version av sin egen låt ”About to tell”.

 First Aid Kit-systrarna Johanna och Klara Söderberg tog hem två prestigefulla utmärkelser; ”Årets kompositör” och ”Årets genombrott”. Priset för ”Årets textförfattare” tilldelades Laleh och ”Årets internationella” framgång stod Tim ”Avicii” Bergling för. ”Euphoria”, skriven av Peter Boström och Tomas G:son, korades till ”Årets låt”.

Årets konstmusikpriser, som delas ut i samarbete med Sveriges Radio P2, gavs i år Anders Eliasson i kategorin ”Stor ensemble/opera” för verket ”Einsame Fahrt” och Andrea Tarrodi i kategorin ”Kammarmusik/liten ensemble” för verket ”Empireo”.

”Årets mest spelade låt” baseras på statistik från STIM med undantaget att Musikförläggarna väljer att endast ta med musik skriven till minst 50 procent av svenska upphovsmän. Priset gick i år till ”Välkommen in”, av Veronica Maggio, Patrik Berggren, Christian Walz och Paloma Faith.

”Årets hederspris” är det Musikförläggarnas styrelse som utser mottagare av, denna gång Eva Dahlgren med motiveringen:

En evigt ung, blond och stolt krigare i musikens tjänst som med avväpnande humor och självironi rör sig änglalikt i rummen med livets essenser. Ett äkta musikhjärta som outtröttligt slår för skrivandet och skapandet, breddfyllt med lust och lailai. För alla sånger som tänder stjärnor i lyssnarens själ och för att ingen är som hon: Musikförläggarnas hederspris år 2012 tilldelas Eva Dahlgren.


Foto: Ivan Da Silva.

 

 

Vinnarna av Musikförläggarnas pris 2012

 

ÅRETS KOMPOSITÖR

Johanna Söderberg/Klara Söderberg (First Aid Kit) [Warner/Chappell Music Scandinavia]

 

ÅRETS TEXTFÖRFATTARE

Laleh Pourkarim [Lost Army]

 

ÅRETS INTERNATIONELLA FRAMGÅNG

Tim ”Avicii” Bergling [EMI Music Publishing Scandinavia]

 

ÅRETS LÅT

”Euphoria” – Peter Boström/Thomas G:son [Peermusic, G2 Songs/Warner/Chappell Music Scandinavia]

 

ÅRETS GENOMBROTT

Johanna Söderberg och Klara Söderberg (First Aid Kit) [Warner/Chappell Music Scandinavia]

 

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – stor ensemble/opera 

Anders EliassonEinsame Fahrt”, konsert för violin och orkester [Gehrmans Musikförlag]

 

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – kammarmusik/mindre ensemble 

Andrea TarrodiEmpíreo”, för stråkkvintett, harpa och slagverk [Edition Tarrodi]

 

ÅRETS MEST SPELADE LÅT (skriven till minst 50% av svenska upphovsmän)

”Välkommen in” – Christian Walz/Veronica Maggio/Paloma Faith/Patrik Berggren

[Manus, Universal Music Publishing, Lateral Mgmt/Kobalt Music]

 

ÅRETS HEDERSPRIS

Eva Dahlgren

 

MUSIKFÖRLÄGGARNAS STIPENDIUM 2012

Jonnali ”Noonie Bao” Parmenius [EMI Music Publishing Scandinavia]