Stipendier och priser / 121007

Björk överlämnade nordiskt filmmusikpris till Fredrik Emilson

Den svenske filmmusikkompositören och Skapmedlemmen Fredrik Emilson mottog på lördagskvällen det nordiska filmmusikpriset HARPA Nordic Film Composer Award 2012 för musiken till Ella Lemhagens ”Kronjuvelerna”.

Den internationella juryn motiverar sitt val så här:

Fredrik Emilson’s score is awarded the prize for its professionalism, effectiveness and restraint, its overall support of the narrative and tone of the film, and not least for its fine orchestration.


Emilson tog emot priset av den isländska musikskaparen Björk under Reykjavik International Film Festival på lördagskvällen.

Övriga nominerade var filmmusikskaparna Timo Hietala (Finland) för långfilmen “Silence”, Hilmar Örn Hilmarsson (Island) för dokumentären “The Last Days of the Arctic”, Gisle Martens Meyer (Norge) för dokumentären “Pushwagner” och Nicklas Schmidt (Danmark) för den animerade filmen “The Great Bear”.

Fredrik Emilson är 41 år gammal och aktiv både som musikskapare och regissör. Han har skrivit musik till bland annat Levan Akins ”Katinkas kalas” och Ella Lemhagens ”Patrik 1, 5”. Musiken till ”Kronjuvelerna” nominerades också till Guldbaggen 2012.

Lyssna på Kronjuvelerna på Spotify >>