Stipendier och priser / 121005

Karl Gerhard-stipendiet 2012 till Kristina Lugn

Årets Karl Gerhard-stipendiat är poeten och dramatikern Kristina Lugn. ”Kristina Lugn är med språklig träffsäkerhet en orädd sökare i vardagens vinklar och vrår”, menar Karl Gerhard-sällskapet och Skap – Svenska Kompositörer Av Populärmusik som står bakom stipendiet.

Kristina Lugn, som debuterade med diktsamlingen Om jag inte 1972, har genom sin lyrik och dramatik kommit att såväl väljas in i Svenska Akademin som att bli folkkär. Hon har också varit verksam som bland annat teaterdirektör, tv-programledare och textförfattare. Till vigseln mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel skrev hon texten till Vilar glad i din famn med musik av Benny Andersson.

– Att musiken finns i språket visste Karl Gerhard och det vet också Kristina Lugn. Det visar hon i hela sin breda produktion, oavsett om hon gör det genom sångtext, lyrik eller dramatik, säger Skaps ordförande Alfons Karabuda.

Kristina Lugn mottar 2012 års Karl Gerhard-stipendium i Svenska Akademiens lokaler i Stockholm söndagen den 21 oktober i samband med Karl Gerhard-sällskapets höstträff. Stipendiet, som är på 40 000 kronor, delas ut i samarbete mellan Karl Gerhard-sällskapet och Skap – Svenska Kompositörer Av Populärmusik. 

Motivering: Karl Gerhard-stipendiet 2012 tilldelas Kristina Lugn för en språklig träffsäkerhet; en stundom infernalisk jakt på den sorts stollighet och dryghet som så lätt kan slå rot. Med ett varmt hjärta, bra väderkorn och rejält på fötterna är Kristina Lugn en orädd sökare i vardagens vinklar och vrår. Kristina Lugn är någon att hålla i handen när det blåser.