Påverkansarbete / 120906

Skap går på Popkollo!

dsc00338-2

Skap har besökt Popkollo, som fick pris på årets vårfest, i Tumba i sommar. Där träffade vi Popkollo-ledaren Minna Bolin som berättar om Popkollo, musikläger för unga tjejer.

Varför Popkollo?
Vi vill ge unga tjejer som vill hålla på med musik en frizon där de kan göra det på egna villkor. Det ska vara tryggt, man ska få göra fel – alla kan, är budskapet.

Vem kommer på Popkollo?
Det finns kollo för tjejer 12-16 år, Popkollo original, och också ett fortsättningskollo för dem 14-18 år. Kollot varar i en vecka, upp till 10 dagar och många av deltagarna fortsätter att spela tillsammans även efter kollot.

Vad händer på Popkollo?
Först får tjejerna prova på och välja instrument, sedan delas de in i band. Ganska snart drar vi igång en låtskrivarworkshop. Vi vill gärna att banden skriver egen musik. Under veckan repar banden sin musik och får spela in en låt var. I slutet av kollot blir det livekonsert, där familj, vänner och andra kan lyssna till när banden spelar och sjunger sin musik.

Varför är Popkollo viktigt?
Dels för att erbjuda unga tjejer en frizon de ofta inte får i musikundervisningen idag, dels för att musikbranschen, som en del av dessa tjejer kommer att söka sig till, idag är ojämställd. Beteendet i skolan liknar det i arbetslivet – killar väljer killar att spela med. Tjejer väljer också killar att spela med. Därför är det bra om musikorganisationer synliggör det här för sina medlemmar. Det är också viktigt att sätta problematiken i ett större sammanhang – det här speglar också samhällets normer.


Blue Heart Stop – Neda, Irma, Gabriella och Tics rockar ihop

På Popkollo i Tumba träffades fyra tjejer som bildade bandet Tics. Neda, Irma, Gabriella och Tics tycker att det är viktigt att inte vara ”för seriösa” – det ska vara kul att spela ihop. Och kul har de! Bäst med Popkollo tycker de är just att spela tillsammans, att få prova på olika instrument.

 

 

Läs mer om Popkollo i senaste SkapNytt >>