Stipendier och priser / 120531

Fredrik Emilson nominerad till Nordic Film Composers Award 2012

Filmmusikkompositören Fredrik Emilson har nominerats till Nordic Film Composers Award 2012. Priset delas ut i samband med Reykjavik International Film Festival i oktober.

– Med årets nominering vill vi lyfta fram en musik som har egna kvaliteter och som samtidigt ger filmen den skrivs för det lyft som bra filmmusik ger en film, säger Ragnar Grippe, filmmusikkompositör och ordförande i den svenska juryn.

Fredrik Emilson är verksam både som filmmusikkompositör och regissör. Han har skrivit musik till bland annat Levan Akins Katinkas Kalas och Ella Lemhagens Patrik 1,5 och Kronjuvelerna. För musiken till den sistnämnda nominerades han till en Guldbagge 2012.

Vinnaren av Nordic Film Composers Award utses den 7 oktober under Reykjavik International Film Festival.

Den svenska juryns motivering bakom nomineringen lyder:

In a fairy tale landscape
the music finds its own voice
where ambition and feelings make us believe
with strength and warm rich orchestration

Fredrik Emilson has found or rather made his own voice

 

Om Nordic Film Composers Award
Nordic Film Composers Award instiftades 2010 av de nordiska ländernas kompositörs- och tonsättarorganisationer, i Sverige Skap, Svenska Kompositörer Av Populärmusik, och FST, Föreningen Svenska Tonsättare. Filmmusikkompositörer från Sverige, Finland, Island, Norge och Danmark tävlar om utmärkelsen. Prissumman är 100 000 kr.

Tidigare pristagare är Gaute Storaas (Norge) 2011 och Dani Strömbäck (Finland) 2010.

I den svenska juryn ingick förutom ordförande Ragnar Grippe kompositörerna Thomas Lindahl och Jean-Paul Wall, samt journalisterna Emma Gray Munthe och Jan Söderqvist.