Stipendier och priser / 120417

2012 års Olrogstipendium till Ulrika Gunnarsson och Torbjörn ”Tobbe” Ljunglöf

650olrog2

Stiftelsen Ulf Peder Olrogs Minne har beslutat att tilldela Ulrika Gunnarsson och Torbjörn ”Tobbe” Ljunglöf 2012 års Olrogstipendium. Utdelningen sker vid Samfundet för visforsknings årssammankomst den 19 april.

– Med valet av årets stipendiater lyfter vi fram både nydaning och tradition på visans område, säger Jan-Olof Andersson, ordförande i Stiftelsen Ulf Peder Olrogs Minne och styrelseledamot i Skap.

Ulrika Gunnarsson, sångerska, musikskapare och radioprogramledare, får stipendiet för sin ”mångsidiga och konstnärligt nydanande verksamhet som sångerska, pedagog, forskare och programledare inom visans och folkmusikens domäner”, skriver stiftelsen i sin motivering.

Vissångaren och upphovsmannen Torbjörn ”Tobbe” Ljunglöf får stipendiet för ”egna personliga texter och musik som förvaltar en vistradition innehållande såväl allvarlig som humoristisk vardagsrealism med lättsam framtoning i syfte att locka till eftertanke”, skriver stiftelsen.

Stipendiaterna mottar 20 000 kr vardera vid Samfundet för visforsknings årssammankomst i Svenskt Visarkiv på Torsgatan 19 i Stockholm. Bakom Stiftelsen Ulf Peder Olrogs Minne står Skap – Föreningen Svenska Kompositörer Av Populärmusik, Samfundet Visans Vänner i Stockholm, Samfundet för visforskning och Svenskt Visarkiv.

För mer information, kontakta:
Jan-Olof Andersson, ordförande Stiftelsen Ulf Peder Olrogs Minne
070-799 24 34, eller jan-olof [dot] andersson [at] skap [dot] se