Upphovsrätt / 120315

SD-Kvinnor avlägsnar filmen med Börge Rings psalm efter krav från Skap

När SD-Kvinnor utan tillstånd använde Skapmedlemmen Börge Rings psalm ”För att du inte tog det gudomliga” i en kampanjfilm som lanserades i förra veckan väckte fallet stor uppmärksamhet. Efter krav från Skap har SD-Kvinnor avlägsnat filmen och dessutom skriftligen bett Börge Ring om ursäkt för upphovsrättsintrånget.

– Musik har alltid använts politiskt, men att på det här viset inkräkta på kulturskapares rätt till sitt eget verk och sitt eget ord är inte acceptabelt. Kompositören har rätt att själv avgöra i vilka sammanhang han eller hon vill låta sin musik figurera, säger Skaps ordförande Alfons Karabuda.

Upphovsrätten ger upphovsmannen skydd så att hans eller hennes verk inte används på ett sätt som kränker upphovsmannens goda namn eller i oönskade politiska syften. Därför krävs alltid i sådana fall att särskilt tillstånd inhämtas från upphovsmannen, vilket SD-Kvinnor inte gjort. Dessutom hade SD-Kvinnor inte inhämtat tillstånd från STIM för utnyttjande av musik i film, något som alltid behövs oavsett filmens innehåll.

I ett brev till Börge Ring meddelar SD-Kvinnor att man tagit bort de filmklipp där psalmen förekommer från sin webbplats och andra kanaler på internet. Dessutom ber man Ring om ursäkt och hänvisar till att man vid tillfället för lansering inte känt till upphovsrättslagens bestämmelser.