Stipendier och priser / 110905

Skaps jazzkompositionspris till Nils Henriksson

Lördagen den 3/9 genomfördes Svensk Jazz final för ”Unga Jazzkometer” inför ett fullsatt Fasching. Till bästa kompositör utsågs Nils Henriksson från gruppen KWÅDD. Prissumman är 10 000 kronor. Priset delades ut av Skaps hedersmedlem Bengt-Arne Wallin.

Detta är fjortonde året i rad som finalen äger rum och drygt 130 jazzgrupper från hela Sverige har genom åren medverkat. Detta år liksom förra året hölls finalen på jazzklubben Fasching i Stockholm, av många ansedd som nationalscen för jazzen i Sverige. Nio grupper deltog i år och åldern ska vara i snitt 20 år som högst. Deltagarna plockas ut i samarbete med länsmusikorganisationerna i landet och musikskolor/estetlinjer. Nivån på grupperna var väldigt hög och konkurrensen stenhård. I juryn satt i år Amanda Sedgwick, jazzmusiker/komp/arr/bandledare, Ann-Sofie Söderqvist, komp/arr, bandledare samt lärare vid KMH, Ulf Rådelius, jazzproducent vid Musik i Syd, Ola Bengtsson, prefekt vid jazzinstitutionen vid KMH.

Förra årets vinnare Utvárp framträdde under juryns prismöte och imponerade storligen på en uppskattande publik.

Bästa jazzgrupp 2011 blev Curly Camel Trio ifrån Tranemo och Kultur i Väst. . Dom ska i juni/juli 2012 delta i en stor ungdomsjazzfestival i Grahamstown i Sydafrika. Denna festival pågår samtidigt som en stor ”Arts Festival” i Grahamstown med över 100 000 besökare från hela Afrika.

Till bästa kompositör utsågs Nils Henriksson från gruppen KWÅDD. Prissumman är 10 000 kronor. Nils Henriksson går på Södra Latin i Stockholm. Priset delades ut av Skaps hedersmedlem Bengt-Arne Wallin.