Stipendier och priser / 110318

JOHAN SÖDERQVIST NOMINERAD TILL NORDISKA FILMMUSIKPRISET

Kompositören Johan Söderqvist kommer att representera Sverige i kampen om Nordiska Filmmusikpriset (Nordic Film Composers Award), som i år delas ut på den danska filmfestivalen CPH-PIX i slutet av april. Den svenska jurygruppen valde Söderqvist för musiken han skrivit till Oscars- och Golden Globebelönade Hämnden.Utöver Johan Söderqvist är kompositörer från Finland, Norge, Island respektive Danmark nominerade till priset. Vinnaren, som utses av en internationell jury under filmfestivalens gång, tilldelas 100 000 kronor. Det övergripande målet med priset är att lyfta fram nordiska kompositörer och den roll deras musik spelar i nordisk och internationell film. I samband med prisutdelningen arrangeras både seminarier om filmmusik och en konsert där de nominerades verk framförs. Den svenska jurygruppens ordförande, Jean-Paul Wall, är glad för möjligheten att visa upp svensk filmmusik:

– I en tid där formaten för film förändras, historierna förändras och hur vi konsumerar film förändras, så finns det en konstant: musiken. Att dur är glatt och moll är sorgligt är snudd på universellt. Musik har varit en del av historieberättandet sedan långt innan stumfilmen, och svensk filmmusik med Johan i spetsen är något alldeles speciellt.Nordiska Filmmusikpriset instiftades 2010 av upphovsmannaföreningarna Skap (Svenska Kompositörer Av Populärmusik) och FST (Föreningen Svenska Tonsättare) tillsammans med motsvarande föreningar i Danmark, Norge, Finland och Island. Utdelningen sker i år den 30 april på filmfestivalen CPH-PIX i Köpenhamn, Danmark. Förra året mottog den finländska kompositören Dani Strömbäck priset, som då delades ut på Göteborgs Filmfestival. Från svenskt håll nominerades Erik Enocksson för musiken till Man tänker sitt.

Nordic Film Composers Network
CPH-PIX