Påverkansarbete / 110125

Nordiska Filmmusikpriset

Förra året instiftade Skap tillsammans med sina svenska, danska, norska, finska och isländska systerföreningar ett nordiskt filmmusikpris. Med hjälp av nationella jurygrupper utsågs en kompositör från respektive land att tävla om priset på Göteborgs filmfestival. Vinnaren blev till slut Finlands Dani Strömbäck för musiken i Brev till fader Jakob (”Postia pappi Jaakobille”).

I år delas priset ut under CPH-PIX i Köpenhamn, som pågår mellan 14 april och 1 maj. I övrigt är det samma premisser som förra året. En svensk jury utser en filmmusikkompositör att representera Sverige i kampen mot övriga Nordens representanter i Köpenhamn.

Då jurygruppen är kompetent men inte allseende tar den gärna emot tips på svenska kompositörer som har skrivit fantastisk musik till filmer som gått upp på bio mellan 1 november 2009 och 31 december 2010. Observera att det är kompositören som ska vara svensk, inte nödvändigtvis hela produktionen. Förslag skickas innan 11 februari till filmmusik [at] skap [dot] se.

Syftet med priset är att uppmärksamma och hylla den nordiska filmmusiken. Under CPH-PIX anordnas därför – utöver själva prisutdelningen – diverse festligheter och seminarier. I samband med utdelningen hålls också en konsert där de nominerade kompositörernas musik framförs av en glödande orkester.