Stipendier och priser / 100830

Polarpriset delades ut för nittonde gången

Polar Music Prize delades idag ut för nittonde året i rad. Årets mottagare av priset, den italienska dirigenten och kompositören Ennio Morricone och isländska artisten Björk, tog emot prissumman på en miljon kronor vardera. Hans Majestät Konungen delade ut priserna under en tv-sänd ceremoni från Konserthuset i Stockholm. Motiveringarna lästes av skådespelaren Stellan Skarsgård och Gudmundur Gunnarsson, Björks far. Årets mottagare av Polar Music Prize fick också varsitt konstverk speciellt framtaget för dem av konstnärerna Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström.

Skaps ordförande Alfons Karabuda är ordförande i Polarprisets prisnämnd, Skaps styrelseledamot Johan Ekelund är ledamot i prisnämnden.

Ceremonin gästades av H.M. Konunungen, H.M. Drottningen, H.K.H Kronprinsessan Victoria, H.K.H Prins Daniel, kulturministern Lena Liljeroth Adelsohn, Stockholms finansborgarråd Sten Nordin, journalisterna Sasha Frere-Jones, Camilla Lundberg bland många andra.

Petra Nordlund McGahan och Tilde de Paula var programvärdar vid Konserthuset i Stockholm. Ceremonin innehöll uppträdanden av artister som Robyn, Barbara Hendricks, Ane Brun och Wildbirds & Peacedrums. Kungliga Filharmonikerna uppträdde under ledning av Hans Ek.

Pressbilder från ceremonin kan laddas ned från www.polarmusicprize.org

Polar Music Prize sändes på TV4 och finns även att se på www.polarmusicprize.org.