Påverkansarbete / 100505

Mauro Scocco, Amanda Jenssen, Andreas Kleerup, Anna Järvinen, Oskar Linnros, Melissa Horn och Anders Eljas bland årets Skapstipendiater

Vid festligheterna kommer följande kompositörer och textförfattare att tilldelas stipendier: Jennie Abrahamsson, Mårten Edh, Anders Eljas, Katti Hoflin, Melissa Horn, Amanda Jenssen, Anna Järvinen, Andreas Kleerup, Oskar Linnros, Olle Ljungström, Jan Lundgren, Michael Saxell, Mauro Scocco, Ola Strandh, Rose-Marie Stråhle och Nina Woodford.

Skap delar varje år ut stipendier och priser för att hylla svenska upphovsmän inom alla musikaliska genrer. Utdelningen sker i samband med Skaps vårfest som arrangeras med upphovsmännen i centrum och skapandet i fokus. Under kvällens gång kommer 16 stipendiater att äras, var och en med 40 000 kr. Skaps vårfest äger rum på Nordiska Museet, Djurgården i Stockholm måndag 24 maj. Här följer en presentation av stipendiaterna:

Skapstipendiater

 • Nina Woodford – Framgångsrik svensk låtskrivare bosatt i London. Nominerad till prestigefyllda brittiska Ivor Novello Awards för hiten ”Broken Strings” som spelats in av James Morrison och Nelly Furtado. Har även skrivit pop- och r&b-låtar åt bland andra Leona Lewis, Christina Milian, Jamelia och Sophie Ellis-Bextor
 • Katti Hoflin – Barnboksförfattare, musiker, låtskrivare, programledare och chef för Rum för barn på Kulturhuset i Stockholm. Började skriva låtar som 13-åring och har bland annat skrivit musik till Utbildningsradion. Gör också skolföreställningar med bandet Den svenska lyxduon som hon har tillsammans med sin bror.
 • Melissa Horn – Låtskrivare, popartist och sångerska som debuterade 2008 med ”Långa nätter”. Har nominerats till både Grammis och Rockbjörnen och turnerat med Lars Winnerbäck och Peter LeMarc
 • Mårten Edh (Promoe) – Textförfattare och rappare från Västerås som gett ut fyra soloalbum, senast på svenska ”Kråksången” 2009. Medlem i hiphopgruppen Looptroop Rockers och med flera både svenska och utländska samarbeten i ryggen, däribland med Capleton (JAM), Afasi & Filthy och Timbuktu.
 • Amanda Jenssen – Låtskrivare och sångerska som gett ut två soloalbum efter att ha slagit igenom i tv-programmet Idol. Hennes senaste album hette ”Happyland” och kom ut 2009 och för arbetet med det utsågs Amanda på Grammisgalan i januari till årets kompositör tillsammans med sin skrivarkollega Pär Wiksten.
 • Anna Järvinen – Svenskfinsk låtskrivare, sångerska och musiker som gett ut två soloalbum, varav det senaste hette ”Man var bland molnen” och kom ut 2009. Har tidigare varit medlem i gruppen Granada och sjungit duett med Olle Ljungström.
 • Jennie Abrahamson – Låtskrivare, soloartist och sångerska som gett ut två soloalbum, varav det senare kom 2009 och hette ”While the Sun’s Still Up and the Sky is Bright”. Har tidigare varit medlem i triphopbandet Heed och countrybandet Yukon AK.
 • Oskar Linnros – Låtskrivare, producent och artist som slog igenom med gruppen Snook 2004. Har skrivit låtar till Veronica Maggio samt producerat hennes andra album ”Och Vinnaren är” och varit en del av hiphopgruppen Maskinen. Är just nu aktuell med sin första soloskiva ”Det är första gången för mig med” som släpps 2 juni.
 • Andreas Kleerup – Låtskrivare och producent som toppat Englandslistan med låten ”With Every Heartbeat”, som fanns med på debutskivan ”Kleerup” från 2008. Samarbetat med artister som Robyn, Titiyo, Lykke Li, Neneh Cherry och Cindy Lauper. Vunnit en grammis för årets kompositör 2008.

2010 års stipendium ur Skaps stipendiefond till Evert Taubes minne

 • Michael Saxell – Musiker och låtskrivare som skrivit och producerat musik tillsammans med en rad kända artister och kompositörer, både svenska och internationella. Samarbetat med bland andra Lill Lindfors, Karin Glenmark, Steve Porcaro från Toto, Mikael Wiehe, Procol Harums Keith Reid och Jacques Werup. Skrivit text och musik åt de skånska klassikerna ”Om himlen och Österlen” och ”När en flicka talar skånska”.

Skaps musikdramatikpris 2010

Tilldelas upphovsmän inom filmmusik, teatermusik, tv-spelsmusik; allt som ryms inom begreppet musikdramatik

 • Ola Strandh – Kompositör och ljuddesigner som bland annat skrivit musik till de svenskproducerade dataspelen ”Ground Control”, ”Ground Control 2”, ”World in Conflict” samt ”World in Conflict: Soviet Assault”.

2010 års stipendium ur Fred Winters Minnesfond

 • Mauro Scocco – Låtskrivare, artist, musiker och producent som samarbetat med bland andra Lisa Nilsson, Markus Krunegård, Björn Skifs, Irma Schultz, Freddie Wadling, Eldkvarn, Peter Jöback, Viktoria Tolstoy och Totta Näslund. Utgjorde ena halvan av Ratata och har också gett ut en rad soloalbum.

Skaps hederspris

 • Anders Eljas – Låtskrivare, arrangör, ackompanjatör och kapellmästare som arbetat tillsammans med bland andra Abba, Björn Skifs, Kjerstin Dellert, Magnus Uggla, Lasse Berghagen och Povel Ramel. Arrangerade och orkestrerade ”Chess” och ”Kristina från Duvemåla”. Bor numera i Norge men arbetar runt om i världen.

2010 års stipendium ur Sven Paddocks Minnesfond

 • Rose-Marie Stråhle – En av Sveriges mest framgångsrika låtskrivare genom tiderna inom dansbandsgenren som skrivit otaliga dansbandshits genom åren, däribland Vikingarnas ”Till mitt eget Blue Hawaii”, Lasse-Stefans ”Jag kan se i dina ögon” och Thorleifs ”Inga mörka moln”.

2010 års stipendium ur Ejnar Westlings Minnesfond

 • Olle Ljungström – Låtskrivare och artist som gett ut åtta soloalbum, varav det senaste var ”Sju” som kom ut 2009. Har tidigare varit medlem i Reeperbahn och Heinz & Young. Vann en grammis för årets textförfattare 1996.

2010 års stipendium ur Thore Ehrlings Minnesfond

 • Jan Lundgren – Världskänd jazzpianist och låtskrivare som gett ut 30 skivor i eget namn och medverkat på över 120. Spelar med sin egen trio och har samarbetat med bland andra Richard Galliano, Paolo Fresu, Johnny Griffin, Lars Danielsson, Arne Domnérus, Putte Wickman och Georg Riedel.