Upphovsrätt / 090529

Stim först i Sverige med Creative Commons-licens

Stim, musikskaparnas organisation, kommer som första rättighetsorganisation i Sverige att under en försöksperiod på två år införa möjligheten för den som är ansluten till Stim att teckna en så kallad Creative Commons-licens (CC). Licensen innebär en möjlighet att göra enskilda verk fria för icke-kommersiell användning.

– Stim är en lyhörd, modern och lösningsorienterad organisation. Vi har förstått att behovet av en CC-licens finns hos en del upphovsmän. Vi gör det som våra medlemmar vill att vi ska göra, därför har vi sett över våra avtal och kommit fram till att vi kan prova och se hur det fungerar. Stim vill inte sätta käppar i hjulen för våra upphovsmän om de jobbar på ett visst sätt, säger Ingrid Herrström, chef på Stims medlemsservice.

Denna CC-licens innebär att en Stimmedlem kan välja ut vilka låtar som ska få användas fritt  till exempel i en välgörenhetsgala eller en blogg utan reklam.

Det finns dock en hel del man som musikskapare måste tänka på när man använder denna licensieringsmodell. En CC-licens är för evigt och kan inte sägas upp. Stim kan således inte återuppta bevakningen i icke-kommersiella sammanhang enligt CC:s definition.

 – Om ett verk med CC-licens senare blir en hit kan det bli svårt att få några royalties från användningen och spridning av verket även i kommersiella sammanhang. Det är också svårt att definiera icke-kommersiell användning och i varje enskilt fall skilja den från kommersiell användning, avslutar Ingrid Herrström.